Ny forskning: Vi styr vår glömska
Antagandet om att vi människor kan kontroller och avsiktligt glömma oönskade minnen har varit kontroversiell ända sedan Freud påstod det i början 1990-talet. Nu visar ny forskning från Lunds universitet att vi kan träna oss på att glömma saker.
Bakom studien står psykologiforskaren Gerd Thomas Waldhauser som har gjort hjärnavbildningar som bevisar att Freud hade rätt i sina antaganden om att på samma sätt som vi kan styra våra motoriska impulser så kan vi styra vårt minne.
Försökspersonerna för Waldhausers tester har uppmanats att träna in eller försöka glömma bort fakta.  Med hjälp av EEG-mätningar kan man se att samma delar av hjärnan aktiveras när vi håller tillbaka en motorisk impuls som när vi håller undan ett minne.
– Vi vet att ”bortglömda” eller undertryckta känslor ofta yttrar sig i fysiologiska reaktioner, säger Waldhauser som är noga med att påpeka att testpersonerna tränades i att glömma neutral information i en sluten laboratoriemiljö. Träning i att glömma en traumatisk händelse skulle vara mer komplext. 
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Det är dock fortfarande ganska outrett vad en medveten förträngning får för konsekvenser.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu