Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nanoteknik kan ge bättre hjärnimplantat

Patienter med neurologiska sjukdomar får ibland implantat i hjärnan för att stimulera eller fånga upp hjärnsignaler. Men ett problem med dagens implantat är att de blir mindre effektiva med tiden. En ny typ av implantat kan komma att lösa problemet med minimala nanotrådar.
Annons

Implantat i form av elektroder i hjärnvävnaden används idag för att mildra symtomen vid Parkinsons sjukdom och andra neurologiska sjukdomar. Tester används också för behandling av exempelvis depression, svåra fall av autism, tvångssyndrom och förlamning. Ytterligare forskning rör ett implantat i näthinnan för behandling av olika ögonsjukdomar. Men problemet med dagens elektroder är att de är otympliga. Kroppen tolkar implantaten som främmande objekt. Detta leder i längden till att elektroderna kapslas in i kroppen och att signalerna blir allt svagare med tiden. Men en liten platta med supertunna nanotrådar kan ändra på detta.

– Finessen med vår nanotrådsstruktur är att den cellgrupp, gliaceller, som brukar kapsla in elektroderna inte gör det här, säger Christelle Prinz, forskare i nanofysik vid LTH och en av de som utvecklat den nya tekniken, i en artikel på Lunds universitets hemsida.

Annons
Annons

Än så länge har tester endast utförts på odlade celler, men Christelle Prinzs förhoppning är att forskningsteamet snart ska kunna gå vidare med försök på möss eller råttor. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.