MS kan vara vanligare än man trott
– En ny studie tyder på ungefär 900 nya MS-fall per år i Sverige, jämfört med den tidigare siffran 500 fall. Orsaken till den ökade incidensen är okänd. Men det är välkänt att MS är vanligare i länder som ligger långt ifrån ekvatorn och man har diskuterat om bristen på D-vitamin (solljus) kan vara en av förklaringarna, säger Jan Lycke, överläkare i neurologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, som presenterade de nya siffrorna under MS-kongressen ECTRIMS i höstas.
Inom MS-forskningen har stora framsteg gjorts på senare år. I dag finns en större kunskap om sjukdomen och den inflammationsprocess som skadar nervsystemet. Detta har lett fram till nya behandlingar som bromsar sjukdomsprocessen. Många kan i dag leva ett förhållandevis normalt liv och arbeta, vilket var sällsynt tidigare. Det har därför blivit allt viktigare med tidig upptäckt av MS. Men i dag är det vanligt att de som får diagnosen MS har haft neurologiska symtom en längre tid innan de sökt vård.
Ny upplysningskampanj om MS
Det finns ett stort informationsbehov kring MS, och därför startar Netdoktor i dag upplysningskampanjen www.MS-koll.se i samarbete med Neuroförbundet, Sveriges första intresseorganisation specialiserad på neurologi. Kampanjen riktar sig till personer som har haft neurologiska symtom, men som inte sökt vård. Den vänder sig även till personer med konstaterad MS och deras anhöriga.
Multipel skleros är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret angriper celler i centrala nervsystemet, vilket ger upphov till symtom som muskelsvaghet, koordinationsstörning, känselpåverkan, synnedsättning samt gång- och balansproblem. Ofta uppträder också allmänna symtom som trötthet, yrsel, smärta samt minnes- och koncentrationssvårigheter under sjukdomsförloppet.
Har du haft neurologiska symtom utan att söka vård? Har du eller känner du någon som har MS? Lär dig mer på MS-koll.se
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu