Många spelar vidare trots misstänkt hjärnskakning
En ny studie visar att fotbollsspelare riskerar att inte få hjälp och behandling för potentiella hjärnskakningar och inte sällan bara kör vidare trots skadan.
I studien studerade kanadensiska forskare i detalj samtliga 64 matcher under fotbolls-VM 2014. De kunde då identifiera fler än 80 tillfällen då en spelares huvud kolliderat med något annat. Men ändå var det bara i 15 procent av fallen som spelaren blev undersökt av sjukvårdspersonal vid kollisionstillfället. Det trots FIFA:s riktlinjer att spelare som visar tecken på hjärnskakning ska tas ur spel och vila.
Bland de spelare som visade minst tre tecken på hjärnskakning spelade nio av tio vidare, efter en genomsnittlig undersökning och återhämtning på 84 sekunder.
– Det här är extremt oprofessionellt hanterat, säger Henrik Zetterberg, hjärnforskare vid Sahlgrenska akademien och specialist på just hjärnskakningar inom sport.
Henrik Zetterberg följde själv fotbolls VM 2014 och minns sina egna reaktioner där han satt framför teveapparaten.
– Jag minns minst tre riktiga knockout-träffar där spelarna sedan var uppe och spelade igen, säger han.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Hur länge hade de spelarna behövt vila?
– De knockade spelarna skulle inte ha fått spela mer alls under den VM-turneringen. De som fått lättare smällar mot huvudet skulle kanske inte behövt så många dagars vila. Men de skulle definitivt inte fått gå in och spela igen så som många av dem gjorde, säger Henrik Zetterberg.
Hjärnan och kroppen behöver vila för att inte ta skada på lång sikt, menar han.
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6726608
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu