Lukten av rädsla påverkar människor
Andra människors hjärnor registrerar inte bara av lukten av den svett du producerar när du blir rädd. Dessutom förändras personers beteende. Det menar forskare vid Stony Brook University i New York, som i en studie samlat in svettprover från armhålor hos personer som hoppade tandemfallskärmshopp för första gången. Proverna togs medan personerna studsade ner mot marken. Och det studien visar är att andra människors hjärnor inte bara registrerar den svett du producerar vid rädsla, utan det sänds även signaler som ändrar beteendet hos dem. Studien styrker med andra ord tesen att människor på samma sätt som andra djur kan kommunicera med hjälp av luktsinnet.
Proverna som tagits från ett antal personer som hoppat tandemshopp fick sedan ett antal frivilliga testpersoner lukta på medan deras hjärnaktivitet registrerades. Testpersoner visste inte vad de luktade på men trots det uppvisade två separata testgrupper aktivitet i amygdala (hjärnans känslocentrum) samt delar som påverkar syn, motorik och målinriktat beteende. Svett som däremot inte producerades under stressiga situationer framkallade inte samma reaktionen. Svett som utsöndras vid stress tycktes vidare öka personernas medvetenhet om närvaron av hot och deras förmåga att avgöra om ett ansikte var neutralt eller hotfullt ökade med 43 procent.
Forskningsresultaten ska dock inte ses som ett bevis på att mänskliga feromoner existerar. Detta på grund av studien använde sig av svett och inte dess komponenter, säger Johan Lundström, luktforskare vid Monell Chemical Senses Center i Philadelphia till New Scientist.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu