Ishinksutmaning resulterade i miljontals kronor
För ett år sedan hade få hört talas om sjukdomen ALS som leder till muskelsvaghet och förlamning. Något som snabbt ändrades när ishinksutmaningen, Ice bucket challenge, drog igång världen över. Bara i Sverige nämndes fenomenet 32 000 gånger i sociala medier, förutom Facebook.
I samma veva började sms-gåvor att strömma in till förmån för forskningen om ALS. Det resulterade i tre miljoner kronor som Hjärnfonden nu ger i ett anslag till forskaren Peter Andersen, professor och hjärnforskare vid Umeå universitet. Han ska använda pengarna för att hitta nya sjukdomsanlag vid ALS. I projektet ska arvsmassan hos 15 000 patienter med ALS studeras och jämföras mot kontrollpersoner.
– Vi är mycket positiva till det här projektet som blir möjligt för oss tack vare det anslag vi har fått från bland annat Hjärnfonden. Genom MinE-projektet får vi tillgång till mycket data och kan jämföra genetiska skillnader mellan personer i olika länder. Vi vill få kunskap om hur alla anlag i kroppen fungerar för att kunna hitta mer effektiva sätt att bromsa sjukdomsutvecklingen hos dem som drabbas, säger Peter Andersen i ett pressmeddelande från Umeå universitet.
Över 35 000 personer har bidragit med sms-gåvor. Gunilla Steinwall, generalsekreterare för Hjärnfonden, hoppas att engagemanget för ALS fortsätter även utan ishinksutmaningen.
– Det är med stor glädje vi idag kan dela ut 3 miljoner kronor till den livsviktiga ALS-forskningen, tack vare alla generösa gåvor som kommit via Ice Bucket Challenge. ALS är en dödlig sjukdom som vi inte har något botemedel för. Detta ambitiösa och unika projekt vi stödjer kommer visa på nya mekanismer och samband rörande ALS-sjukdomens uppkomst och därmed öka möjligheterna att utveckla framtida behandlingar. Nu hoppas vi att engagemanget ska fortsätta även utan ishinksutmaningar. Grundforskning är kostsam och mer resurser behövs om vi ska komma närmare ett genombrott, säger hon i ett pressmeddelande från Umeå universitet.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu