Framtidens läkemedel mot autism kan snart vara här
Autism betyder självförsjunkenhet och är ett medfött eller tidigt förvärvat neuropsykiatriskt funktionshinder som karakteriseras av självupptagenhet och bristande förmåga att förstå och tolka omvärlden. Än är forskarna inte på det klara över exakt vad som orsakar autism men man tror att både miljö och gener spelar in. En av teorierna bakom den mindre sociala förmågan hos autistiska individer tros vara att hjärncellerna som ansvarar för sociala beteenden inte fungerar som de ska.
Läkemedel har hjälpt autistiska möss
Men nu kan några forskare vid Stanford och Howard Medical ha kommit ett steg närmare ett läkemedel mot autism. I sina studier har de använt möss med genetiskt orsakad autism och lyckats normalisera hjärncellerna samt förändrat det sociala beteendet hos mössen med hjälp av läkemedel. Det rapporterar Sveriges Radios vetenskapsredaktion.
Olika effekt på möss och människor
Med anledning av denna nyhet har vetenskapsredaktionen intervjuat Lars Westberg, forskare vid Göteborgs universitet. Till radion säger han dock att det kan ta tid att gå från möss till människor och att tidigare försök inte har gett samma effekt på människor som de haft på möss.
− Om 10 år kommer vi veta mer. Då vet vi om det här är lovande eller om ingenting fungerar som man trodde, säger Lars Westberg.
Fotnot: Barnet på bilden har ingenting med artikelns innehåll att göra
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu