Felaktig gen kan skydda mot ALS
Sjukdomen amytrofisk lateralskleros (als) drabbar drygt 200 svenskar varje år. Botande behandling saknas. Oftast lever patienten bara ett par, tre år efter diagnos. Vissa patienter lever dock betydligt längre, upp till tio år eller mer.
Varför ett fåtal patienter lever längre än andra har länge förbryllat vetenskapen. Det finns inget i deras bakgrund som kan förklara skillnaden. Men nu har forskare från ett flertal länder, däribland Sverige, visat att orsaken är en förändring i en viss gen i arvsmassan.
Förändringar i en gen bromsar den dödliga nervsjukdomen als. Det visar en omfattande internationell studie publicerad i Nature Medicine, av bland annat forskare vid Umeå universitet. Arbetet med att hitta en bromsmedicin är redan igång.
Kunskapsbrev
Anmäl dig kostnadsfritt här »
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Kommentera denna artikel
Hej. Hur långt har ni kommit med forskningen om ALS medicin ? Har haft ALS i 2år nu och inget nytt har hänt! Hinner jag få prova nåt nytt innan det blir så brutalt olidligt som alla säger. Jag är rädd!
Hoppas på svar denna gång, för jag har inte fått det tidigare när jag skrivit frågor??
Finns det alltså en nyare medicin än Rilutek(Riluzol) eller är det dom som menas i sista meningen i artikeln ovan? Hoppas på svar!
Hej. En fråga ang. detta. Finns det nån nyare bromsmedicin mot Als än den jag får, Rilutek. Eller finns det något annat att göra mot denna vidriga sjukdom som jag fick diagnos på i februari, men som pågått den 2009-2010.
Tacksam för svar.
Barbro
Inga har kommenterat på denna sida ännu