Ensamboende män har störst risk för att dö efter stroke
– Några tänkbara orsaker kan vara att ensamboende lever mindre hälsosamt, i lägre utsträckning tar de mediciner som förskrivits och att de löper större risk att inte söka i tid om något tillbud inträffar. Även hos de friska kontrollpersonerna ser vi att dödligheten är större bland ensamboende och män, säger hon i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.
I sin avhandling har neurologen Petra Redfors undersökt drygt 1 000 personer som drabbats av ischemisk stroke före 70 års ålder och jämfört resultaten med 600 friska kontrollpersoner under en period av tolv år. Studierna visade att 36 procent av patienterna som bodde ensamma hade avlidit efter tolvårsperioden. För sammanboende patienter var den siffran istället 17 procent. Värst drabbade var de ensamboende männen där 44 procent avled jämfört med 14 procent bland sammanboende patienter.
Resultaten visade också att patienter som drabbats av stroke redan tidigare löpte tio gånger högre risk att få en ny stroke inom tolvårsperioden än de friska kontrollpersonerna. Också risken för hjärtinfarkt ökade.
– Även här ser vi en ökad risk hos de som bor ensamma. Andra faktorer som ökar risken för ny stroke var den tidigare strokens svårighetsgrad, samt att ha diabetes eller kranskärlssjukdom. När det gäller risken för att drabbas av hjärtinfarkt efter stroke såg vi en koppling till låg fysisk aktivitet.
Nu vill Redfors se ett utökat stöd och mer information till ensamboende patienter.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu