Effektiva läkemedel stoppas
Läkemedel som gett hopp till patienter som har neurologiska sjukdomar som MS och Parkinsons, är så pass dyra att vissa nu stoppas på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
– Just nu är det i alla fall ett stopp, vilket är en första varningssignal att det här systemet kanske inte kommer att hålla, säger Björn Holmberg, chef på Sahlgrenska motorikcentrum som behandlar Parkinsonpatienter.
Enligt Holmberg kan detta innebära att vissa patienter får vänta på närmare besked men han meddelar samtidigt att än så länge har ingen patient farit illa på grund av detta men om det fortsätter så ser han en viss risk att det kan bli så. Bakom alla läkemedel döljer sig åratals forskning och stora utgifter, pengar som läkemedelsföretagen nu vill hämta hem. Ett exempel på ett dyrt läkemedel är Duodopa som ges till vissa patienter med Parkinson, som kostar 1 000 kronor per patient och dag. Björn Holmberg medger att det är en dyr behandling men han anser även att det ger effekt.
– I enstaka fall händer det att man till och med kan få en patient att vara kvar i arbete, men i många fall handlar det om att kunna bo kvar hemma, att inte behöva åka in och ut på sjukhus.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu