Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ökande förskrivning av ADHD-mediciner oroar läkare

Specialister i barn- och ungdomspsykiatri skriver i DN debatt idag att det är dags att dra i bromsen när det gäller den ständigt ökande läkemedelsbehandlingen mot ADHD.
Annons

Den ökande förskrivningen av ADHD-läkemedel oroar läkarna Ingemar Engström och Torgny Gustavsson. Läkarna tycker att diagnosen ADHD är kontroversiell och att läkemedelsbehandlingen mot ADHD har ökat så mycket som 400 procent de senaste åren på grund av att ADHD tycks vara en allt mer accepterad diagnos. Specialisterna anser att är onödigt många unga som får läkemedel än vad som behövs.

– Det råder konsensus om att förekomsten av adhd totalt är cirka 5 procent. Gruppen med medelsvår eller svår adhd, som kan vara aktuella för läkemedel, bör då vara cirka 3 procent. Hur ser det då ut med förskrivningen av läkemedel i Sverige?, skriver läkarna i debattartikeln och hänvisar till siffror från 2015.

I 2015 var läkemedelsförskrivningen till pojkar 5,2 procent och 2,2 procent för flickor i åldern 10-17 år.

Kunskapen om effekter och biverkningar av ADHD-medicin måste öka 

Anledningarna till varför förskrivningen av ADHD-läkemedel ökar så kraftigt, tror specialisterna beror på brister i skolsystemet och tryck från föräldrar, skola och socialtjänst – tillsammans med en mycket aktiv marknadsföring från läkemedelsindustrin.

– Det är emellertid hög tid att dra i bromsen när det gäller läkemedelsbehandlingen då den börjar nå orimliga nivåer. Vi menar att kunskapen om effekter och biverkningar måste öka, skriver läkarna.

Skolsystemet hänvisar ofta till medicinsk hjälp, när det i realiteten inte alltid är rätt diagnos som ligger i grunden. Med sin debattartikel uppmanar därfor barn- och ungdomspsykiatrispeciaisterna sina kollegar till att vara mer uppmärksamma samt att man ser helheten i varje individs situation.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.