Fråga doktorn

Fråga   Neurologi

Fråga: Koncentrationssvårigheter

Hej Jag vet inte vilken kategori detta tillhör, Stress & utbrändhet, ADHD eller? På nyheterna igår kunde vi höra att intagna ges medicin mot bland annat koncentrationssvårigheter. Jag hörde också att medicinen bland annat innehåller amfetamin, knark i vardagligt tal! Det låter ju inte så bra, men resultatet verkar ju vara väldigt bra? Mitt problem är att jag har otroligt lätt att visionera om en massa saker som jag vill göra, men så fort jag skall till att göra detta så är det som om att slå av huvudkraften i kroppen. Till exempel att jag skall ut och fortsätta med mitt renoveringsarbete på gästhuset. Jag vet precis vad som skall göras, det är små, trivsamma och lätta jobb som skall göras. Men när jag precis skall förbereda mig för att gå ut, så slås huvudströmmen av i kroppen och jag får helt enkelt ingen kraft att gå ut. Detta är fruktansvärt jobbigt och deprimerande. Jag vet inte vad jag skall göra längre, det är så tydligt hur den där huvudströmbrytaren bara slår av och man kan nästan känna ljudet som på en generator som går ned i varv. Jag har haft jobbigt med koncentrationen hela mitt liv. Jag har läst två böcker i hela mitt liv, med tvång från lärarinnan i årskurs 6. Jag har helt enkelt inte ro att sätta mig ned, jag får för mycket intryck från alla håll och kanter. Lyssnar jag på någon som talar, kan ett ord trigga igång en otrolig tankeverksamhet och som inte alls har med vad personen egentligen pratar om. Jag har aldrig varit våldsam, utan är lugn och utåtriktad. Nu har jag börjat tröttna på detta och vet inte vart jag skall vända mig?

Svar:

Hej,

Det är intressant, det du beskriver. Jag tror faktiskt att många kan känna igen sig i det utan att nödvändigtvis lida av stress och utbrändhet eller ha ADHD.

Vi lever i en värld av snabba och lättillgängliga upplevelser och intryck, bara ett musklick bort, som man säger. Jag tror detta är en viktig faktor i förklaringen till varför vi så ofta väljer bort aktiviteter som kräver lite mer ansträngning och entusiasm. Det är så lätt att hålla sig till mediernas värld.

Bara för någon generation sedan såg verkligheten annorlunda ut på många sätt. Det fanns till exempel inga genvägar i form av Wikipedia när det gällde att skaffa kunskap och information utan man hänvisades till att läsa tidningar och böcker. När TV kom fanns det länge ett begränsat utbud, och man kunde inte sitta i soffan och zappa mellan olika kanaler med fjärrkontrollen.

De flesta människor tycks allmänt ha varit mer igång fysiskt och tog det också för givet att det skulle vara så. Man rörde på sig mycket i sina dagliga aktiviteter, eftersom inte så mycket annat stod till buds. Idag har det myckna stilla sittandet lett till hälsoproblem hos stora grupper i befolkningen, och jag tror att det är stor risk att många kommit in i en negativ spiral, där blotta tanken på att göra någonting aktivt leder till trötthet och passivitet.

Många försöker naturligtvis kompensera för detta genom att till exempel gå till gymmet regelbundet, men då blir detta också ofta till en specifik och lustfylld aktivitet, ett upplevande i sig. Man ska ju inte jämt och ständigt gnälla och säga att allt var bättre förr, men jag tror att en viktig aspekt av hur livet levdes förr är att det fanns mycket rutin och struktur i vardagen.

De flesta människor behöver det och mår bra av det. Det finns en parallell också till hur det ser ut på våra arbetsplatser. Även där tycks det ha blivit mer otydliga gränser och vacklande strukturer. Ständiga omorganisationer och förändringar gör att det är svårt för många medarbetare att anpassa sig och upplever därför mer och mer stress i sitt arbete.

Nu tror jag kanske inte att det är det här du avser med din fråga. Du säger att du alltid haft svårt med koncentrationen och att sätta dig ned med en uppgift, eftersom du upplever att det finns för många olika tankar och intryck som tränger sig på. Jag förmodar att du känner igen dig i beskrivningen av ADHD och att du önskar få hjälp med en bedömning av om det kanske är det du har.

Det är mycket möjligt att du har en odiagnostiserad ADHD som ställt till besvär för dig genom livet, men med min inledning till svaret på frågan vill jag visa på två saker.

För det första är det svårt för de allra flesta människor nuförtiden att ständigt hålla sig uppdaterade och så att säga hänga med i svängarna samtidigt som man förväntas ta hand om vardagliga problem. Det kan vara väldigt svårt att stå emot alla lockelser!

Samtidigt, och för det andra, är ADHD inte ett renodlat och definitivt tillstånd utan snarare ett spektrumtillstånd. Man kan således ha mer eller mindre symtom och besvär av sin ADHD, och det kan ske förändringar över tiden när man passerar olika stadier i livet. Vid olika åldrar kan man ha olika krav på sig som man kan hantera bättre eller sämre utifrån sitt grundproblem. När man kommer upp i ålder minskar vanligtvis också energin och entusiasmen för saker och ting, och kanske är det detta i kombination med den nya tidens krav som du upplever just nu?

Ett bra sätt att hantera detta skulle kunna vara att försöka skapa enkla och handfasta rutiner i ditt liv i kombination med realistiska målsättningar. Detta skulle kunna minska din frustration över att inte få något gjort. Jag tror att en del av det du känner är trötthet inför kraven som du ställer på dig själv och att du i de stunderna hellre återvänder till det som snabbt och enkelt kan ge dig någon form av tillfredsställelse för stunden, till exempel att surfa på internet eller titta på TV.

Ett bra sätt att stärka sin förmåga till att fokusera och ha energi att göra något är också att lägga in en lagom portion motion som en vardagsrutin, till exempel att ta raska promenader.

Om du inte tycker att detta stämmer in på dig, och om du vill gå vidare, bör du söka dig till en psykiatrisk mottagning för vidare bedömning och utredning av om du möjligtvis har ADHD.

Du kan be din distriktsläkare om en remiss. I utredningen ingår bland annat en neuropsykologisk testning och bedömning.

Naturligtvis utgår jag ifrån att du är helt fysiskt frisk i övrigt.

Jag hoppas det här svaret varit till någon hjälp för dig.

Vänligen


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Görs utredning på gamla?

2016-10-11 | 19:05

av Anne Grefberg

Vilka delar innefattar en utredning för Aspergers syndrom?

2016-10-20 | 13:40

av Anne Grefberg

Adhd, utredning vid 75 års ålder?!

2016-10-11 | 16:55

av Anne Grefberg

Tar så lång tid för att få en utredning

2016-10-20 | 13:32

av Anne Grefberg

Diagnos utan utredning

2016-10-11 | 15:14

av Anne Grefberg

Är man tvungen att blanda in sina föräldrar i utredningen?

2016-10-11 | 20:56

av Anne Grefberg

Överdiagnostik av ADHD?

2016-10-20 | 13:22

av Anne Grefberg

Bör jag utredas?

2016-10-12 | 03:27

av Anne Grefberg

Hur går en nuropykiatrisk utredning till?

2016-10-20 | 13:09

av Anne Grefberg

Vuxen utredning?

2016-10-12 | 17:55

av Anne Grefberg

ADHD-symptom bara i vuxen ålder?

2016-10-11 | 17:41

av Anne Grefberg

Borderline....

2016-10-11 | 23:05

av Anne Grefberg

Händelserna efter utredning

2016-10-12 | 13:45

av Anne Grefberg

Har mitt barn adhd

2016-10-12 | 23:13

av Anne Grefberg

Boka tid?

2016-10-13 | 16:55

av Anne Grefberg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.