Salt kopplas till MS
Det är tidskriften Nature som skriver om hur forskarna i labbförsök visar en mekanism för hur salt skulle bidra till sjukdomen MS. De visar även att möss som getts en variant av MS får ett snabbare sjukdomsförlopp när de får mat med mycket salt.
Enligt den svenske MS-forskaren Tomas Olsson, professor i neurologi vid Karolinska sjukhuset i Solna, kan det här vara en helt ny möjlig pusselbit i orsakerna till sjukdomen, men han betonar också att det man är säker på är att det just är flera samverkande orsaker som avgör vem som blir sjuk.
– Det är ett antal ärftliga faktorer, särskilt i immunförsvaret, och de här yttre livsstilsfaktorerna som rökning, solljusexponering, d-vitamin och körtelfeber, det är de som är ganska fastslagna som riskfaktorer. Och det är möjligt att den här koksalthistorien är precis en sådan faktor, något som påverkar en del. Det skulle vara min gissning, säger Olsson till Sveriges radio.
Kommentera denna artikel
"visar även att möss som getts en variant av MS" Vad har de gett? Om de kan "ge" MS, borde de väl kunna bota? Eller i alla fall definitivt veta vad och hur det uppkommer? Har inte MS med ryggmärg, hjärna, skador på dessa, diskbråck, trauma etc att göra?
Har haft flera olika sjukdomar, bl.a. av neurologisk art och har med fördel ätit salt kost.
Det står i ytterligare en artikel att en låg doser av sol - och D-vitaminexponering, är faktorer som ökar risken för MS
Ett Goddag Yxskaft inlägg! Till ingen nytta.
D vitamin? För mycket eller för lite, det framgår inte? Annika
Inga har kommenterat på denna sida ännu