Rökning och herpesvirus ökar MS-risk
Det är sedan tidigare känt att det så kallade Epstein Barr-viruset ökar risken för att drabbas av multipel skleros, MS. Även rökning är en tydlig riskfaktor. Men nu visar en ny brittisk studie att det främst är personer som bär på viruset som löper en ökad risk för multipel skleros (MS), medan rökare som inte bär på viruset inte verkar få någon riskökning alls.
Den nya studien går alltså emot tidigare studieresultat, som visat att risken att drabbas av nervsjukdomen ökar med ungefär 60 procent om man är rökare. Enligt den nya studien så verkar det framför allt som att det är rökare som bär på det mycket vanliga Epstein Barr-viruset, som är en typ av herpesvirus, som får den ökade risken. Personer som bär på det viruset närapå dubblerar sin risk att drabbas av multipel skleros om han eller hon röker, visar studien.
I Sverige pågår just nu en studie där man tittar på en rad olika faktorer kring vad som påverkar risken för multipel skleros. Lars Alfredsson på Karolinska Institutet är en av dem som arbetar med den svenska studien, och han berättar till Vetenskapsradion att man nu kommer gå vidare och undersöka om de brittiska forskarnas resultat kan stämma.
– Det är helt klart intressant. Vi kommer definitivt att undersöka hur rökning och EBV interagerar avseende risk för MS i vårt material, säger han.
Det finns omkring 13 000 svenskar som har MS, och årligen drabbas ungefär 600 nya personer, främst unga.
Kommentera denna artikel
Att läsa denna nyhet är en lättnad. Jag har känt ångest för att jag rökt en hel del (dock slutat nu) och fått MS-diagnos medan vänner rökt betydligt mer och fortsatt med detta men ändå är helt friska.
Jag har ända sedan jag fick den för mig osannolika diagnosen hävdat att det är Herpesvirus som ligger bakom detta men ignorerats helt av flera läkare. Det är hopplöst att försöka förklara det som känns helt självklart. Interferon har fungerat för mig (dock inte längre p.g.a. antikroppar) vilket jag tror beror på att detta är antiviralt (min läkare hävdar att det inte är så). Att man inte kommer någonstans i forskningen tror jag beror på att man inte lyssnat på patienterna och tar det som sägs på allvar!
Jag vet att det finns olika Herpesvirus och ser att detta gäller Epstein Barrvirus.
En fråga: varför ska svenska forskare undersöka samma sak som de engelska forskarna redan kommit fram till Är det inte bättre att de svenska forskarna utgår från redan färdiga resultat och forskar därifrån? Varför gör man om samma forskning igen? Det verkar så ineffektivt.
Inga har kommenterat på denna sida ännu