Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rökning kan försämra MS

Sedan flera år tillbaka är det känt att rökning ökar risken för ms (multipel skleros) men nu visar ny forskning från Karolinska Institutet att rökning också kan leda till att sjukdomen utvecklas mer aggressivt.
Annons

– Det finns naturligtvis en rad hälsorisker med rökning, men för personer som drabbats av en så allvarlig sjukdom som ms är det särskilt viktigt att fimpa omedelbart, säger Jan Hillert, läkare och professor i neurologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

I studien, där 728 patienter från Ms-registret fyllt i livsstilsenkäter, har man jämfört de som rökte vid insjuknandet av ms med de som slutade att röka vid själva insjuknandet. Resultaten visar att för varje år man fortsätter att röka så ökar risken för progressiv ms med 4,7 procent. Genomsnittsåldern bland de rökande ms-patienter som utvecklade progressiv ms var 48 år, medan motsvarande siffra för de som slutade röka var 56 år.

Annons
Annons

Jan Hillert, som lett studien, menar på att det är viktigt att hälso- och sjukvården nu uppmanar personer med ms att sluta röka.  

Ms drabbar ofta yngre

Ms (multipel skleros) är en neurologisk sjukdom i det centrala nervsystemet (CNS) det vill säga hjärna och ryggmärg och som ofta drabbar yngre personer. Vita blodkroppar tar sig in i hjärnan och ryggmärgen och ger upphov till inflammatoriska härdar där höljet omkring nervfibrerna (myelinet), nervfibrerna (axonen) och de myelinbildande cellerna (oligodendrocyterna) skadas.

Ms kännetecknas av skov – det vill säga perioder med försämring som följs av perioder med förbättring.

Det är ännu inte klarlagt varför man får multipel skleros. Under senare år har man emellertid funnit fler än hundra normalt förekommande gener som ökar risken för ms. Det har också visat sig att individer med låga D-vitaminnivåer (liten solexponering) och att rökare har en ökad risk för ms.

Annons
Annons

Studien har publicerats i vetenskapstidskriften JAMA Neurology.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.