MS-patienter ges bättre vård med ny arbetsmetod
Anders Svenningsson, överläkare vid neurologiska kliniken är en av de som arbetat fram det nya arbetssättet på kliniken. Den nya arbetsmetoden går ut på framförallt två saker hittills; att neurologerna och sjuksköterskorna delar på återbesöken. Istället för läkarbesök var 6:e månad så görs det under ett år ett besök hos MS-sköterska inför vilket patienten fyllt i ett frågeformulär rörande möjliga MS-symptom och vid besöket går de igenom detta i lugn och ro och diskuterar olika lösningar. Det andra är en delegering av rutinmässiga remisser vilket gjort att mycket administrativa sysslor tagits bort från neurologerna och neuroradiologerna som får mer tid över åt det de faktiskt är utbildade till.
– Vi har lyckats hålla våra återbesök trots att vi är väldigt få MS-profilerade läkare på enheten som också har rätt mycket uppgifter inom forskning, utbildning, nationella organisationer med mera. Patienterna får enligt vårt tycke en bättre vård när en sköterska kan ägna ordentligt med tid för att diskutera en del av de besvär patienterna sällan hinner ta upp med sin läkare, säger Anders Svenningsson till Netdoktor.
Går er nya arbetsmetod att applicera på andra sjukhus som har en neurologisk klinik?
– Självklart! Det finns massor med tid att hämta och mera kvalitet för pengarna att få om man satsade mer på specialutbildade sjuksköterskor.
Lever du eller någon du känner med multipel skleros och hur uppfattar du MS-sjukvården? Kommentera direkt under artikeln.
Kommentera denna artikel
Hej! Jag bor i Örebro och här fungerade det väldigt bra. Jag fick träffa läkare och MS-sköterska tillsammans. När det var dags att börja med behandling, Avonex, fick jag intro av MS-sköterskan. Hon ringde sen upp mig en gång i veckan( dagen efter jag tagit sprutan) för att höra hur jag mådde. När hon märkte att det funkade bra frågade hon om det var ok om hon inte ringde upp mig. När jag haft frågor har jag kunnat ringa direkt till henne. Verkligen toppen!
Hej i Kalmar fungera inte MS vården inte alls där tar det minst 2år eller har best före datum gått ?Jag är less på denna dåliga vård!!!
Hej...
Bor i västra götaland. Har s.k. skovlös MS. Fick diagn hösten 2010. Det är mer än ett år sedan jag var på en neuromott. Har inte blivit kallad som tidigare då jag var på undersökn årligen. De har nog glömt bort mej. Eftersom det inte finns medicinsk behandling mot primärprogressiv MS, kanske jag inte är intressant som patient. Naturligtvis borde jag själv ta reda på hur det förhåller sej, men jag orkar inte. Så kallade MS - team är nog annars jättebra! Och en sköterska, specialicerad på just MS är onekligen en tillgång på mottagningen.
Hej
Tillhör vg-regionen och pga att jag är jc-positiv och får Tysabri så får jag träffa läkaren var 6e månad och däremellan sköterskorna vid varje behandling naturligtvis.
Vet dock många som inte får så täta besök.
Verkar ju vara ett väldigt bra system att låta sköterskorna sköta intyg och frågeformulär innan läkarbesök. Så borde det vara överallt
Hej ! Tillhör Huddinge sjukhus./Stockholm
Är nöjd men önskar att man hade mer kontakt kontinuerligt med ms sköterskorna.
Kontakt med neurolog läkare en gång om året och då även MR undersökning.
Kram
Jag är ms patient och får alltid den hjälpen jag behöver snabba och duktiga är mina neuro sköterskor på Gotland. Jag har haft ms sen 1991 men diagnosen fick jag 2011. Bättre sent än aldrig. Har haft kontakt med ms nätet sjukgymnast o logoped kuratoralla är jättetrevliga. Å lätta att nå/Marlene
Fick diagnosen i maj och är väldigt nöjd med NUS i Umeå. Alltid lätt att få kontakt och de ringer alltid upp om det skulle vara något.
Tyvärr gäller det ej för Hässleholms Sjukhus medicinkliniken. Där är det katastrofalt. Fick diagnos MS i maj i år och när man ringer får man endast prata med en läkarsekreterare och sen ska man inte prata om neurologerna. Under en 6 månaders period så har jag fått träffa 2 olika läkare och det har gått käpp rätt åt skogen under den tiden för mig med sjukdomen. Men får ingen infomation vid diagnos, fick leta upp den själv och besöken tar max 10 min. Iallt väldigt dåligt. Försökt komma till MS team men fått remisser tillbaka för att de anser att kompetensen är tillräcklig närmare och att det är brist på neurologer.
Alla ni som har någon erfarenhet av neurologisk sjukvård (behöver ej vara MS-vård) - berätta gärna hur ni upplever den och var i landet ni bor.
Intressant att få veta vilka erfarenheter ni har!
I Lund har de ungefär det systemet på neurologen, det fungerar bra. Skillnaden är att de inte har frågeformulär inför besök. Det vore nog bra att införa, det kan vara lätt att glömma att nämna eller fråga om saker.
Inga har kommenterat på denna sida ännu