Bakterieinfektion kan bidra till MS
Bakterien (Clostridium perfringens) ligger bakom många fall av matförgiftning och producerar ett gift som enligt forskarna påverkar blod/hjärnbarriären och bildningen av nervernas skyddshölje.
MS tros bero på vissa ärftliga faktorer och att sjukdomen bland annat gör att blod/hjärnbarriären släpper igenom ämnen som den inte ska och att nervernas skyddande hölje förstörs, vad som utlöser MS är fortfarande oklart.
Under senare år har man emellertid funnit flera gener som ökar risken för MS. Det har också visat sig att individer med låga D-vitaminnivåer (liten solexponering) och rökare har en ökad risk för MS. Körtelfeber ökar också risken för MS. Man tror att flera faktorer samverkar till att sjukdomen utvecklas.
Forskarnas förhoppning är att resultaten från studien ska kunna leda till bättre behandling av MS.
Kommentera denna artikel
Ja har jobbat med ms i spanien.ock detta är nog ganska logiskt. I varmare klimat samt extremt kalla
Inga har kommenterat på denna sida ännu