Hej
Ska eventuellt byta bromsmedicin mot min ms. Jag har idag Tysabri och är jc-positiv. Om nivån är hög så blir det byte. Hos oss är det vanligast att byta till Gilenya. Enligt min läkare sitter mina plack på ett mindre bra ställe och är relativt många. Därför blev jag insatt på Tysabri direkt när jag fick min diagnos för cirka tre år sedan. Har hört en hel del negativt med Gilenya efter Tysabribehandling. Är därför tveksam till denna. Skulle Mabthera vara ett alternativ för mig anser du? Är idag relativt pigg och rörlig, inga direkta symtom mer än den hemska tröttheten.
Hej!
Det är svårt att uttala sig säkert om skillnader i effekt av läkemedel om de inte har testats i vetenskapliga studier mot varandra. Sådana studier finns inte mellan Tysabri, Gilenya och Mabthera så man får vara lite försiktig i sina uttalanden rörande jämförelser mellan dessa preparat. Eftersom konsekvensen av att drabbas av PML är så stor anser jag att man bör prova något annat läkemedel om man är positiv för JC-virus, särskilt om index är högt. Vi har hos oss testat att byta både till Gilenya och till Mabthera i dessa situationer och vår erfarenhet är att det är mindre risk för återfall i inflammatorisk aktivitet om man byter till Mabthera så det är numera vårt val i dessa situationer. Det kan dock mycket väl fungera bra med Gilenya också. Det är två saker som är viktiga för att göra ett säkert byte från Tysabri till annat läkemedel.
1. Man skall inte göra något uppehåll mellan Tysabribehandlingen och det läkemedel man byter till. Det har på dålig grund smugit sig in rekommendationer om att göra en så kallad ”wash-out” period på tre månader efter sista Tysabridosen för att undvika dubbelbehandling, vilket är rent av farligt och leder till klart ökad risk för återfall i MS-aktivitet. Gilenya bör påbörjas i stort sett direkt efter den sista Tysabridosen och första dosen Mabthera kan ges 2–4 veckor efter sista Tysabridosen
2. Man måste följa upp noggrant med magnetkamera i samband med bytet. Det bör göras en undersökning direkt innan det nya läkemedlet sätts in och sedan nästa om cirka 3 månader för att se att det inte börjar komma nya inflammationer. Man gör sedan lämpligen ytterligare någon magnetkameraundersökning under det första året och därefter vanligtvis årligen förutsatt att det håller sig lugnt med den inflammatoriska aktiviteten.
Följer man ovanstående så bör det gå bra att göra ett säkert byte utan stor risk för allvarliga bakslag.
Hälsningar Anders
Läs mer om behandling vid MS »