Jag fick diagnosen ms för tio år sedan. Jag googlade på sjukdomen och såg någon artikel om kopplingen mellan gluten och ms. Efter att ha läst på om gluten insåg jag att min magknip efter korv med bröd, pannkaka, kanelbullar och vissa ölsorter, företrädesvis mörk öl med mera måste ha med glutenkänslighet att göra.
Trots att mina ms-läkare bedyrade att det inte finns något i kosthållningen som påverkar sjukdomsförloppet drog jag ner på glutenintaget med 95 procent. Nervskadorna som gör att mitt vänstra ben inte hänger med och att min vänstra hand fått försämrad motorik kvarstår än idag men sjukdomen verkar ha avstannat enligt magnetröntgen. Nu tio år senare läser jag en nyhet om att glutenintoleranta kan ha ökad risk för nervskador. Är det vetenskapligt bevisat att gluten kan trigga ms?
Det är inte vetenskapligt bevisat att gluten har något med ms att göra och egentligen vad jag vet inte något som talar för det heller. Glutenintolerans kan i sällsynta fall ge vissa neurologiska symtom men inte på ett sådant vis att det kan misstas för ms.