Symtom, skov och pseudoskov vid multipel skleros (MS)
Symtomen vid multipel skleros, MS, varierar på en mängd olika sätt, beroende på vilka områden av centrala nervsystemet som påverkas under sjukdomens förlopp. Vilka besvär och funktionsbortfall man får, hur svåra de är och hur ofta de uppträder skiljer sig från person till person. Inledningsvis uppträder symtomen oftast i skov (perioder av symtom), omväxlande med symtomfria perioder (skovvist förlöpande MS).
Tidiga symtom vid MS
25 procent av MS-patienterna debuterar med optikusneurit (synnervsinflammation). Det är ett tillstånd som angriper synnerven och ger suddig syn, oftast på ett öga. Också smärta förekommer. Optikusneurit är ett tidigt symtom på MS, och det kan gå många år innan det tillkommer fler symtom. Hos många går ögonbesvären över av sig själv, och en del har glömt dem när övriga symtom utvecklas flera år senare.
Hälften av de som drabbas av optikusneurit kommer inom 15 år att utveckla MS. Majoriteten av den andra hälften kommer inte att ha någon sjukdom kopplad till optikusneuriten.
Andra vanliga symtom tidigt i sjukdomsförloppet är domning eller förändrad känsel i arm eller ben, nedsatt muskelstyrka, yrsel, trötthet och ibland balansrubbning. De första symtomen kan vara lätta och snabbt övergående, men håller i sig i mer än 24 timmar, oftast i veckor till några månader.
En känselrubbning som ger en känsla av att något dras åt runt bröstkorgen, som ett bälte, kallas i vardagligt tal för "MS-kram" ("MS-hug"). Samma typ av smärta kan också finnas ute i extremiteterna, som att ett band dras åt kring benet eller handleden.
-
Förändringar i känseln på huden, som pirrningar eller domningar.
-
Nedsatt kraft i arm(ar), ben.
-
Besvär med synen, synnervsinflammation (optikusneurit), dubbelseende.
-
Balanssvårigheter.
-
Nedsatt kontroll över urinblåsan, täta urinträngningar och inkontinens men även svårigheter att tömma blåsan.
-
Förstoppning.
-
Sexuell dysfunktion.
-
Depression.
-
Trötthet, så kallad fatigue.
-
Kognitiva problem såsom bristande uppmärksamhet, koncentrationssvårigheter och försämrat närminne.
-
Smärta, exempelvis vid synnervsinflammation, i ansiktsnerven (trigeminusneuralgi) eller annan nervsmärta i exempelvis ben eller arm vid nedsatt känsel.
-
Spända och svaga muskler, så kallad spasticitet, som medför nedsatt rörlighet. Vid MS är det spasticiteten i benen som dominerar.
-
Tal- och sväljsvårigheter (dysartri = neurologiskt orsakade talsvårigheter, dysfagi = sväljsvårigheter).
Ett skov är en akut inflammation någonstans i centrala nervsystemet som ger en akut försämring av någon funktion i kroppen. Ett skov kan utvecklas akut under loppet av några minuter, men det är vanligare att det utvecklas under några timmar eller några dagar. För att det ska räknas som ett skov ska det vara i minst 24 timmar.
Symtomen kvarstår ofta oförändrade under dagar, ibland någon vecka för att sedan avta sakta under några veckor, ibland under flera månader. En del skov kan sitta i längre än så. MS-patienter har, utan bromsbehandling, i snitt 0,8 skov per år – men frekvensen varierar mycket från person till person.
Rådfråga din MS-mottagning, eller sök till akuten, om du misstänker ett allvarligt skov.
Vad innebär ett pseudoskov?
Även om nervfunktionen återkommit efter ett skov, kan man vid till exempel feber återfå de symtom som man hade vid skovet. Detta skovliknande tillstånd som kallas pseudoskov (falskt skov), beror på att redan skadade nervfibrer fungerar sämre eller slutar fungera vid höjd kroppstemperatur eller annan faktor som belastar kroppen.
Pseudoskov kan utlösas av infektion och feber men även av hög yttertemperatur, fysisk ansträngning, stress, depression eller annat sjukdomstillstånd. Pseudoskov kan ge lika allvarliga symtom som ett skov, men är mer kortvariga och försvinner när den belastande faktorn är borta. Symtomen kan vara besvärliga men pseudoskov är ofarliga och talar inte för någon aktivering av sjukdomen.
Försämring i värme
Många personer med MS upplever en generell försämring vid varm omgivningstemperatur. De som upplever mycket sådana symtom kan använda kylväst under sommarhalvåret.
Gå kostnadsfri utbildning om MS online
Vill du lära dig om vad som händer i kroppen vid MS, om skov och pseudoskov och vad den senaste forskningen säger om sjukdomsutvecklingen vid MS? Eller vill du lära dig mer om olika bromsbehandlingar som används vid MS, och vilka för- och nackdelarna som finns med dessa?
I online-utbildningarna Djupdykning MS, som finns att hitta i Netdoktor Aktiv patient, får du som lever med MS en kunskapsgrund som kan underlätta livet med MS samt göra dig medveten om om vilka behandlingsalternativ som finns.
För att gå utbildningarna Djupdykning MS loggar du enkelt in med ditt BankID i Aktiv patient. Loggar in här!
Ovanstående information kommer från utbildningen Djupdykning MS som finns att hitta i Netdoktor Aktiv patient. Utbildningen är faktagranskad av Petra Nilsson, neurolog specialiserad på MS, medicine doktor i klinisk neurologi och överläkare vid Neurologiska kliniken, Skånes universitetssjukhus. Huvudsakliga källor är Medibas, MS-sällskapet, Karolinska institutet, Neuro och Petra Nilsson.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu