5 tips från sexrådgivaren till dig med multipel skleros (MS)
Många får sin MS-diagnos mitt i livet. En sjukdom som oftast kräver både små och stora förändringar i vardagen. Självklara saker du tidigare inte reflekterat över kan plötsligt bli ett frustrerande moment för dig som lever med multipel skleros. Till exempel sexlivet.
Sex ser olika ut för alla. Men för de flesta är det en viktig del i livet och i relationen med sin partner. Tyvärr upplever många med multipel skleros att sjukdomen på ett eller flera sätt påverkar just sexlivet negativt. Bland personer som lever med multipel skleros upplever upp till 40–70 procent nedsatt sexuellt intresse. Här är kvinnor överrepresenterade.
Även om sexuell dysfunktion är vanligt förekommande bland personer som lever med MS är detta ämne något som ofta hamnar i skymundan och glöms bort i allmänna diskussionen. Även om sexuell dysfunktion inte leder till allvarliga eller livshotande problem, så riskeras både livsglädje, möjligheterna till sexuell njutning och intim samlevnad att påverkas.
Sexlivet påverkas på flera plan
På vilket sätt sjukdomen påverkar varierar. Dels handlar det om de fysiska symtomen som direkt står i vägen för samlivet. Som exempelvis fatigue, smärta, blås- och tarmfunktion, och spasticitet. Utöver det kan sjukdomen också indirekt påverka både sexlust och relationer i allmänhet. Sviktande självkänsla, negativ kroppsuppfattning och upplevd sänkt attraktionskraft är inget ovanligt. Utöver detta kan biverkan av läkemedel också bidra till en dämpning av sexuella funktioner.
Den sexuella lusten uppstår i lustcentrat i hjärnan. Så när nervvävnaden i området skadas kan det i sin tur ha negativa effekter på sexlusten. Även skador på nervbanorna kan medföra att impulser mellan hjärnan och könsorganen inte kommer fram på rätt sätt. För att kunna få orgasm eller utlösning behöver den här kommunikationen fungera. Känseln och förmågan till sexuell stimulans riskerar därför att bli nedsatt och bland personer som lever med multipel skleros upplever närmare en tredjedel att de har problem att få orgasm.
Hitta din egen väg till ett fungerande sexliv
Vad som är viktigt att komma ihåg är att sex inte är synonymt med samlag och penetrering, utan kan vara oändligt mycket mer än så. En viktig fråga att ställa sig kan vara varför du har sex. Har du sex för att du är kär, för att du vill ha barn, eller för att du har lust? Eller är det helt enkelt en rutin? Självinsikt är alltid ett första steg i arbetet mot förändring.
Många gånger är det normer och förväntningar som ställer till det. Det finns en bild över hur det ska gå till, hur saker och ting ska flyta på helt naturligt och perfekt. Här är det dock väldigt få som kvalar in. Men föreställningarna sätter desto mer griller i huvudet på oss. Att dra ner på förväntningarna gäller inte bara för personer med MS. Det vi ser på film och läser om i böcker speglar sällan verkligheten. Det är istället viktigt att var och en hittar sin egen väg.
Något som kan vara svårt – både för personen som har MS och hens partner, är att anpassa sig till de nya omständigheter som sjukdomen innebär för relationen. Du kanske inte är van vid att behöva prata om det praktiska kring de sexuella handlingarna som nu kan behöva anpassas. Många har dessutom för lite kunskap kring vad som sker i kroppen. Det viktigaste här är att våga prata om det med sin MS-sköterska. Det finns också möjlighet att få remiss till sexolog.
Ytterligare något som kan vara bra att fundera över är innebörden av ordet lust. Handlar det om olust eller bara om att du inte har lust just nu. Det är faktiskt inte samma sak, och är problem som behöver tacklas på olika sätt.
Vad finns det för praktiska råd?
Dorthe Forsell är sjuksköterska och sexrådgivare på neuromottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhus. Här är hennes bästa tips.
Planera in sex
För många handlar det om att lusten helt enkelt inte dyker upp av sig själv. Då är ett tips att skriva in sex i almanackan. På samma sätt som du kan längta efter en weekendresa ett visst datum kan du väl längta efter sex på fredag klockan 19. För många kan det låta genomtänkt och lite tråkigt. Men varför måste det vara så? För många par fungerar faktiskt detta, speciellt när det är så att lust måste framkallas på annat vis än att den plötsligt bara finns där. Det handlar då om att prioritera sex, som annars kanske inte blivit av.
Sänk förväntningarna
Det är främst normer och förväntningar som ställer till det för många. Har du fått en sexuell dysfunktion är det lite som att börja om från början igen, vilket blir fallet för många personer med multipel skleros. För att inte hindras av tanken att du inte kan leva upp till den konstruerade idealbilden av sex, måste var och en omvärdera sina förväntningar. Vad är det jag gillar, kan det vara bra även utan orgasm och vad passar oss. För att få till en förändring måste du våga testa dig fram där det ibland behövs en gnutta humor.
Vidga vyerna
Det är viktigt att kunna tänka om och anpassa sig så gott det går efter de nya förutsättningar som finns – både fysiskt och psykologiskt. Att tänka att det är helt kört och att det aldrig kan bli som förr hjälper sällan, även om vissa dagar kan kännas tunga. Möjligheterna är många, trots att det inte alltid känns så. Jobba med det du har och försök att inte fokusera på det omöjliga och ouppnåeliga. Var realistisk när det gäller dina sexuella förväntningar. Det kan bli bra oavsett.
Sexuella hjälpmedel
Det finns många alternativ till praktisk hjälp när det kommer till sex. För kvinnor som har problem med att bli våta är glidkräm ofta till stor hjälp. Ett annat hjälpmedel är vibratorer. Var dock noga när du väljer ut en så att den är anpassad och uppfyller sitt syfte utifrån dina egna förväntningar och förutsättningar. När det kommer till erektionsproblematik finns också här en hel del hjälp att ta till. Det finns både erektionstabletter som understödjer en erektion som redan finns och så finns det sådana som helt enkelt åstadkommer en erektion. Penispump kan vara ytterligare ett alternativ.
Prata med varandra
Sist men inte minst, kommunicera. Detta är en viktig pusselbit. Många gånger krävs det en gnutta fantasi och nytänk, vilket är nog så svårt. Men det blir ännu svårare om dessa tankar och funderingar inte får komma fram ordentligt. Du och din partner kan exempelvis behöva byta roller, som att den andra parten tar initiativ till sex. Kommunicerar du inte är det svårt att få till en förändring.
Har du några konkreta tips till par som upplever att sexlivet påverkas negativt efter MS-diagnosen? Kontakta gärna Dorthe Forsell är sjuksköterska och sexrådgivare på neuromottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhus på: 073–0917597.
Läs fler texter om multipel skleros, MS:
- Att leva med multipel skleros, MS
-
Tiden efter beskedet: Så tacklar du MS-diagnosen steg för steg
- Ställ krav på din uppföljningsvård – det här kan du förvänta dig
- Multipel skleros: Från diffusa symtom till diagnos
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu