Jag fick diagnosen polyneuropati i vintras och enligt min vårdcentral så finns det ingen bakomliggande sjukdom.Därmed är det "inte mycket man kan göra åt det". Jag tycker att det har blivit värre nu i sommar, jag har svårt att vicka med tårna (alla mina tår är också hammartår), och jag har några gånger fått skavmärken på fötterna utan att ha känt smärta. Jag går numera inte i högklackat, men ändå tycker jag att jag snubblar och har sämre balans än förr.
Jag undrar om det verkligen inte finns någon behandling? Kan man själv söka en (privat) specialist?
Jag är kvinna, 76 år och har sedan länge IBS och hjärtsvikt. Jag blir yr ibland, blodtrycket är bra men jag måste vara försiktig när jag reser mig upp så jag inte tuppar av.
Mvh
Diagnosen polyneuropati ställs när flera nerver som leder impulser för motorik, känsel och ofta också autonoma funktioner (blodtryck, tarm, urinblåsa, svettsekretion) drabbas. Som regel påverkas de långa nervfibrerna svårast vilket initialt resulterar i pirrningar, domningar och inte sällan smärtor i fötter och underben. Senare kan tillkomma svaghet i fötter och ben samt problem med förstoppning och blodtrycksfall. Vid utredning undersöks om någon av de vanligaste orsakerna till polyneuropati föreligger: diabetes mellitus, alkoholöverkonsumtion, ärftlig polyneuropati, vitaminbrist (B12, B6, folsyra), sköldkörtelsjukdom, läkemedelsbiverkan eller en bakomliggande allvarlig sjukdom (inflammatorisk, infektiös, cancersjukdom). Det är tyvärr inte ovanligt att man inte kan påvisa någon bakomliggande orsak. Man kallar polyneuropatin då idiopatisk. Är förloppet snabbare och symtomen svårare kan det vara av värde att få en utökad utredning hos en neurolog. Man brukar då också kartlägga och karaktärisera polyneuropatin genom att bedöma nervledningshastigheten och ibland även göra en EMG-undersökning av musklerna.
Dina symtom talar för att känsel och motorik i fötterna är störd och även att autonoma funktioner är drabbade (blodtrycksfall). Hittar man ingen bakomliggande orsak återstår att pröva symtomatisk behandling, t.ex. mot blodtrycksfall. Föreslår att du hör med din primärvårdsläkare vilken provtagning som gjorts och om det kan finnas anledning att remittera dig vidare till neurolog för bedömning.
Hälsningar