Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Studier talar för effektiv behandling mot alzheimer

Forskarvärlden söker efter nya sätt att angripa alzheimer men har så här långt misslyckats. Men en ny studie publicerad i tidskriften Nature ger hopp om effektiv behandling.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-02

Annons

Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen i Sverige med runt 100 000 drabbade. Idag saknas botande behandling utan patienten kan få symtomlindrande mediciner som kan ge viss sjukdomsfördröjning. Men nu verkar effektiv behandling inte vara långt borta.

– Det här är den mest lovande studien om behandling av alzheimer hittills, säger Kaj Blennow, professor vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset.

Läkemedlet minskar plackmängden i hjärnan

Vid alzheimer bildas plack, klumpar i hjärnan av proteinet beta-amyloid, som skadar nervcellerna så att de förtvinar. Den ledande hypotesen är att det är beta-amyloidplacken som ligger bakom sjukdomsutvecklingen. I den nya studien har amerikanska forskare utvecklat en antikropp som riktar in sig på beta-amyloidplacken. Läkemedelskandidaten visade sig minska förekomsten av plack i mössens hjärnor. Det skriver Dagens Nyheter i en artikel.

Annons
Annons

– Det som är slående är att man med amyloid-PET-kameraundersökning har kunnat visa att läkemedlet ganska påtagligt minskar plackmängden i hjärnan. Det verkar också vara en dosberoende effekt, alltså ju högre dos desto mindre plack, säger Kaj Blennow.

Samtidigt menar han att fler studier behövs.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-09-3 10:58 (8 år sen)

    Klipp ur äldre rapport:
    De råttor som deltog i studien hade en ålder som skulle motsvara 70-75 mänskliga år. De blev inte yngre av blåbärsdieten men gjorde klart bättre ifrån sig än andra råttor i olika standardtest.
    I ett försök skulle råttorna hålla sig kvar så länge som möjligt på en roterande cylinder - ett test på deras koordinartionsförmåga. Unga råttor klarade 14 sekunder. Gamla råttor föll av efter sex. Men de gamla råttor som fått blåbär höll sig kvar i tio sekunder.
    Ett skäl till blåbärsdietens effekt tros vara att den av något skäl förbättrar kommunikationen mellan neuronerna i hjärnan. Exakt vilka ämnen i blåbär som har denna inverkan på råttorna är inte klarlagt. Men en möjlighet är att de fungerar som antioxidanter.
    Neurologen James Joseph har själv blivit så tagen av resultaten att han numera varje morgon tar en proteindrink full med blåbär.(TT-Reuters)

    Det finns anledning att forska mera om detta helt klart.

  • Avatar 2016-09-2 15:32 (8 år sen)

    Det skulle vara väldigt intressant att få veta om styva artärväggar , plack / åderförkalkning ger sådan mindre blodcirkulation till genom hjärnan att det påskyndar utvecklingen av allehanda demenstillstånd ?
    Man har sett tydliga samband med gula fläcken - AMD och demens. Detta uppstår ju på grund av näringsbrist till syncellerna oftast på grund av trånga blodbanor. Kraftig fetma bidrar det är klart med sämre cirkulation vilket drabbar ögonen.
    Någon som vet mera om detta ?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.