Studie: Sömnstörningar ökar risken för demens
Nu kopplas sömnstörningar i medelåldern eller senare i livet till en förhöjd risk att utveckla demens. Det visar resultatet från en ny studie vid Karolinska institutet.
Sömnstörningar hos personer i 40- och 50-årsåldern kan öka risken för att senare drabbas av demens med 24 procent. Hos personer i 60- och 70-årsåldern kunde tidigt uppvaknande associeras med en fördubblad risk, visar resultaten från den svenska studien som är publicerad i tidskriften Alzheimer’s & Dementia.
– Våra fynd bör få direkta kliniska konsekvenser. I kombination med tidigare studier indikerar resultaten att vi vid vissa stadier i livet är extra känsliga för sömnstörningar och att dessa ökar risken för demens, säger studiens försteförfattare Shireen Sindi, forskare vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, vid Karolinska Institutet.
Därför menar hon att sömnstörningar i större utsträckning bör uppmärksammas inom vården. På så sätt kan skräddarsydd behandling sättas in i tid.
Även lång sömn är en riskfaktor
Analysen omfattar över 2 000 manliga och kvinnliga deltagare från Sverige och Finland som under en längre tid bedömdes med hjälp av flera sömnparametrar och standardiserad demensdiagnostik. Forskarna tog även hänsyn till parametrar som kan påverka resultaten, såsom fysisk aktivitet, genetik och behandling med sömnmedicin.
– Det har hittills saknats bevis för att sömnstörningar är en riskfaktor för demens, men vår nya studie tyder på att framtida insatser för att förebygga demens även bör inkludera åtgärder för att förbättra sömnen, säger Shireen Sindi.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Resultaten visar även att ovanligt lång sömn (mer än nio timmar per natt) ger en kraftig riskökning för demens. Något som i den högre åldersgruppen möjligen kan bero på att någon form av demens redan har startat (men ännu inte diagnostiserats), menar forskarna. Ökat sömnbehov är vanligt vid demens.
Nu ska forskarteamet fortsätta undersöka sambandet mellan sömnstörningar och kognitiv förmåga och demens bland olika populationer.
- Karolinska institutet - https://ki.se/nyheter/somnstorningar-kan-kopplas-till-okad-risk-for-demens
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu