Ny upptäckt kan ge tidig Alzheimerdiagnos
Nu rapporterar Japanska forskare att de har funnit ett kortprotein som skulle kunna upptäcka Alzheimers sjukdom i tidigt skede, något som förhoppningsvis skulle kunna leda till effektivare behandling av demenssjukdomen. Forskarna uppger att de har funnit en liten peptid, ett kortprotein, som det finns extra mycket av i ryggmärgsvätskan hos de personer som håller på att utveckla Alzheimer. Som det fungerar i dagsläget görs redan ryggmärgsprover på många håll för att diagnosticera Alzheimer, men då handlar det om en diagnos när skadorna på hjärnan redan är omfattande, berättar Agneta Nordberg, som jobbar som överläkare vid minnesmottagningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge.
Tidig behandling kan stoppa upp demenssjukdomen
Just nu händer det mycket inom den här forskningen men ytterligare forskning får utvisa om japanernas upptäckta peptid kan leda till tidig diagnos, så att man i tidigt skede kan sätta in effektiva behandlingar, menar Agneta Nordberg. Hon anser att personer med tidiga minnesstörningar, i åldrarna 50 till 80 år bör genomgå ett sådant test om det kommer.
- Där tror jag det är avgörande för att vi ska kunna få några påtagliga effekter och stoppa upp sjukdomen, att vi sätter in behandling tidigt.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu