Nu kan forskare visa var Alzheimers uppstår
Nu kan forskare för första gången visa var i hjärnan Alzheimers sjukdom tar sin början. Något som bland annat kan bidra till att sjukdomen kan upptäckas tidigare i framtiden.
Det är ny forskning från Lunds universitet som lett till upptäckten – som förhoppningsvis kommer att göra det lättare att förklara vad som händer vid utvecklingen av Alzheimers sjukdom och varför den uppstår, rapporterar SVT Nyheter Skåne.
Det forskarna hittade var att är i delar i hjärnan och framförallt är i mittdelarna av hjärnbalken som sjukdomen har sin början, Oskar Hansson, professor och överläkare vid minneskliniken på Skånes Universitetssjukhus, till SVT.
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Ökar chanserna för botande läkemedel
Tidigare har forskning visat att sjukdomen startar 10-20 år innan symptomen bryter ut och man vet också att ämnet beta-amyloid ansamlas i hjärnbalken när detta sker, men man vet inte varför.
– Om man får en ökad förståelse om varför man får Alzheimers sjukdom, så ökar man chanserna till att kunna ta fram bromsande eller botande läkemedel. Och kan förbättra diagnostik gör att vi kan upptäcka fler patienter som kan få den hjälp de behöver, säger Sebastian Palmqvist docent och läkare vid Skånes Universitetssjukhus, till SVT.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
- SVT - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/forskare-visar-har-uppstar-alzheimers-sjukdom
Kommentera denna artikel
Läser ni inte igenom vad ni skriver före publicering?
"Det forskarna hittade var att är i delar i hjärnan och framförallt är i mittdelarna av hjärnbalken som sjukdomen har sin början, Oskar Hansson, professor och överläkare vid minneskliniken på Skånes Universitetssjukhus, till SVT."
" Och kan förbättra diagnostik gör att vi kan upptäcka fler patienter som kan få den hjälp de behöver..."
Så fantastiskt! Tyvärr hinner det inte mig till godo, men säkert många andra. Jag har irriterande (jag vet att jag vet, men får inte fram det) minnesproblem som stör mig så fort jag ska öppna munnen eller skriva något. Vet inte om det har med mina sjukdomar (stroke och hjärtsvikt) att göra, men kämpigt är det. Men snart är allting slut och jag behöver inte kämpa längre med att försöka minnas. Jag vet att jag vet, men får inte fram det.
Inga har kommenterat på denna sida ännu