Medelhavskost bra för minnet
Den traditionella Medelhavsmaten med mycket fisk, grönsaker, bönor, frukt och fullkorn kan minska risken att få sämre minne och längre koncentrationsförmåga på äldre dagar. Det visar en ny Uppsalastudie som presenterades på Riksstämman skriver DN.se.
Varje år insjuknar omkring 20 000 svenskar i någon demenssjukdom. Många fler drabbas av mildare kognitiva störningar. Medelhavskosten kan enligt tidigare studier skydda mot demens. Nu visar en Uppsalastudie att kosten även kan minska risken för sviktande kognitiva förmågor.
Uppsalaforskaren Erika Olsson och hennes kollegor har undersökt kostvanorna hos drygt 560 män. Studien påbörjades under 1970-talet och när männen var 70 år fick de svara på frågor om sina kost- och levnadsvanor.
Tolv år senare, när männen var 82 år gamla hade 48 av dem drabbats av Alzheimers sjukdom, 79 hade fått en demensdiagnos och 105 av männen hade bland annat fått sämre minne och inlärningsförmåga.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Resultaten visade att de män som följde Medelhavskosten hade 70 procent lägre risk att drabbas av kognitiva störningar. Samma effekt kunde forskarna inte se hos de andra männen.
– Det var tydligt att ju striktare männen följde Medelhavsdieten, desto bättre skydd fick de. Vi kunde också se en viss tendens till minskad risk för demens, säger Erika Olsson, som är dietist och doktorand vid Uppsala universitet.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu