Indien tar hjälp av svenska åldringsforskare
Människor som är äldre än 60 år beräknas öka från 841 miljoner 2013 till över 2 miljarder år 2050, enligt prognoser från FN. De kommande åren förväntas det ske en dramatisk ökning av äldre i Indien och landets vetenskapsråd har nyligen bjudit in svenska forskare för att diskutera framtidens vårdbehov.
– Det är ett antal mycket folkrika länder som nu väldigt plötsligt drabbas av ålderschocken. Det var ju till alldeles nyligen nästan ingen som blev äldre än 60 år i Indien, och de som blev det hade råd att behandlas på dyra kliniker, säger Eva Ställdal, generaldirektör på Forte, till Svenska dagbladet.
Demenssjukdomar är ett av de största hoten med en växande äldre befolkning. Bland dem som är över 90 år gamla drabbas cirka 50 procent. Nu vill Indien ta del av svenska forskares erfarenheter inom ämnet.
– I det här läget har man vänt sig till Sverige som har unika kunskaper när det gäller forskning men även när det gäller behandling och tekniska hjälpmedel, säger Eva Ställdal till Svenska dagbladet.
I den svenska delegationen ingår flera forskningscentrum från bland annat KTH, Karolinska institutet samt AgeCap vid Göteborgs universitet.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu