Högutbildade döljer tidig demens
Ny forskning visar att hög utbildning kan fördröja tidiga symtom på demens, vilket kan vara en tillgång men också en fara. 
– De kan leva ett fullgott liv längre, men risken är att sjukvården för felbedömningar, säger Sindre Rolstad, legitimerad psykolog och forskare vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin.
Studier visar att högutbildade personer som har möjliga förstadier till demens, så kallad lindrig kognitiv störning, är sjukare i hjärnan än de verkar. Till exempel kan plackbildningen i hjärnan ha gått längre än vad symtomen visar. Personer som har möjliga förstadier är oftast själva inte medvetna om att symtomen dämpas av den reservkapacitet som finns i hjärnan. Situationen som uppstår kan därför misstolkas av såväl anhöriga som av sjukvården.
– Man ska vara extra observanta på tidiga symtom och ta dem på allvar. Speciellt om det sker snabba förändringar, säger Sindre Rolstad.
Det är inget ovanligt att man blir lite långsam och glömsk med åren, men däremot brukar förmågan att uttrycka sig inte försämras. Senare tecken på demens är även bristande uppmärksamhet och känslomässig avtrubbning.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu