Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Brister i demensutredning och behandling

I de nationella riktlinjerna för demenssjukdom är en central rekommendation att personen får en så kallad basal utredning där han eller hon bland annat genomgår minnestest, datortomografi och blodprovstagning.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-03-07

Annons

Nu visar en utvärdering från Socialstyrelsen att färre än varannan person som tar kontakt med en vårdcentral för en misstänkt demenssjukdom, får den utredning som rekommenderas av Socialstyrelsen.

Den vanligaste demenssjukdomen är Alzheimers sjukdom och varje år uppskattas 15 000 svenskar insjukna i den. En jämförelse mellan läkemedelsförskrivningen och den skattade förekomsten av Alzheimers sjukdom visar att mindre än en tredjedel av de som insjuknat behandlas med demensläkemedel.

Vera Gustafsson, utredare vid Socialstyrelsen tycker att det är oroväckande att många inte får en fullständig demensutredning och att patienterna är underbehandlade.

Annons
Annons

– Det sker en underbehandling av de här personerna. Fler bör få de läkemedel som finns och som kan lindra symptomen, säger Vera Gustafsson.

Utvärderingen visar även att det finns stora skillnader mellan landstingen när det gäller både väntetider och utredningstider.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-06-1 16:53 (9 år sen)

    Hej.
    Har Kongenital Hypotyreos sen 13 veckors ålder. Nu 45 år. Mycket stressfyllda perioder av olika skäl.
    Har nu svårt att sköta mitt arbete som undersköterska på ett äldreboende. Flera utmattningsperioder.
    Läkare inom primärvården går ofta bara på TSH och hjälper mig inte så nu är Företagshälsovården inkopplad.
    Läkare ifrågasätter varför jag söker mig dit?

    Nu sjukskriven för kognitiv svikt enligt läkaren på Företagshälsovården.
    Hypotyreos kan man inte sjukskriva för tydligen trots tydliga kvarvarande symtom såsom "hjärndimma", koncentrationssvårigheter, uttalad trött och slöhet. Stresspåslag pga. situationen.
    TSH givetvis inom referens så jag ska vara frisk....?
    Har genomgått minnesutredning. Läkare har ej skrivit i remiss till minnesmottagning att jag har medfödd nedsättning på skk hormon.
    Har då bett läkaren på M51 se hur T4 och T3 från likvor står sig gentemot blodstatus men det ingår inte i utredning? Varför?
    Det finns forskning om personer med begynnande demens som har hjälp av Levaxin eller Liothyrinin. Pseudodemens (eller brist på konvertering till T3) är till och med en symtom för oss sköldkörtelsjuka. Tack.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.