Vitamin B12 kan ha skyddande effekt mot Alzheimers sjukdom och demens, visar en ny studie från Karolinska institutet. Vitamin B12 är vanligt i animaliska produkter som till exempel kött, fisk och ägg. Inom forskarvärlden har det diskuterats en hel del om huruvida höga halter av denna typ av vitamin skulle kunna förebygga Alzheimer eller inte, uppger Vetenskapsradion.
Forskarna bakom den nya studien anser att det kan finnas ett samband.
– Jag var väldigt positivt förvånad över att det här sambandet var så pass starkt, säger geriatrikern och docenten Miia Kivipelto, en av studieförfattarna, till Vetenskapsradion.
Totalt har 270 finländare i 60 och 70-årsåldern deltagit i studien. De har följts under sju till åtta år, och resultaten visar att de som hade låga halter vitamin B12 i kroppen i början av tidsperioden hade en något ökad risk än andra att senare drabbas av Alzheimer.
Forskarna pekar även på andra faktorer som minskar risken för demens. Bland annat har tidigare demensforskning visat att fysisk aktivitet och genom att ha ett rikt och aktivt liv minskar risken.
– Det var inte så länge sedan som vi trodde att det var ålder och vissa gener som låg bakom glömska, demens och Alzheimers sjukdom. Nu har vi börjat förstå att det finns många livsstilsfaktorer som verkar ha stor betydelse, speciellt det här med nutrition, säger Miia Kivipelto till Vetenskapsradion.
Kunskapsbrev
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Anmäl dig kostnadsfritt här »
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu