Alzheimersprotein finns i ungas hjärnor
Beta-amyloid är ett protein som hittas i så kallade amyloida plack vilka ansamlas i hjärnan vid Alzheimers sjukdom. En hypotes är att placken bidrar till nervcellernas död och därmed sjukdomsutvecklingen.
Den nya amerikanska studien gick ut på att undersöka nervceller från tre olika grupper: normala hjärnor från individer mellan 20 till 66 år, hjärnor från icke-dementa personer mellan 70 till 99 år samt alzheimerssjuka hjärnor från individer som var 60-95 år.
Forskarna fann lika stor mängd av beta-amyloid i kolinerga nervceller i den basala framhjärnan hos både unga- och äldre. Däremot såg man att proteinerna var sammanslagna i särskilda strukturer, så kallade oligomerer, i specifikt äldre- och alzheimerssjuka hjärnor.
Proteinet kan ha viktig funktion
– Att det finns så mycket beta-amyloid i dessa nervceller är nytt, och tyder ju på att proteinet har en viktig funktion i cellerna, säger professor Kaj Blennow vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi på Göteborgs universitet, till Dagens Medicin.
Han fortsätter:
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
– Det är också intressant att det är i kolinerga nervceller man hittar höga nivåer, då detta system är viktigt för minnesfunktion och uppmärksamhet. Försämrat minne och uppmärksamhet är ju typiska symtom vid alzheimers.
Den amerikanska studien är dock relativt liten och därför ska resultaten tolkas med försiktighet. Härnäst vill forskarna gå vidare med att detaljstudera hur placken i hjärnan skadar nervcellerna.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu