Hej
Min mamma är 87 år. De senaste 3-4 åren har hennes minne blivit allt sämre och beteendet är förändrat, hon känns ointresserad och allmänt håglös. Vi har varit hos läkare som gjorde några minnestester, blodprov togs och en röntgen av hjärnan gjordes. Minnestesterna gick inte bra, men blodproven var helt ok och man kunde inte se något sjukligt på röntgen. Hon fick diagnosen åldersdemens.
Min fråga är om det är vanligt att man har åldersdemens när det inte går att se på röntgen? Om nu hjärnan ser normal ut, vad är det då som skapar hennes demens?
Hej,
Förekomst av demens ökar med stigande ålder. Det är viktigt att utesluta depression, biverkningar från läkemedel eller bristtillstånd av till exempel B12 eller sköldkörtelhormon som orsak till personlighetsförändring och minnessvårigheter. Vid utredningen av din mamma har detta sannolikt gjorts.
Alzheimer och Lewy body-demens tillhör de vanligaste orsakerna till demens och blodprover och datortomografi av hjärnan är ofta normala vid dessa sjukdomar. Datortomografin kan påvisa tumörer, infarkter och atrofi (skrumpning) av hjärnan men mer diffusa skador av nervcellernas funktion, som oftast föreligger vid demenssjukdomar, kan inte avbildas med denna metod. För att säkerställa typen av demens kan utredningen utökas med en mer detaljerad neuropsykologisk testning, analyser av vissa proteiner (tau, fosfo-tau och beta-amyloid) i cerebrospinalvätskan (ryggvätska som tappas ut via lumbalpunktion) och bestämning av hjärnans blodflöde med SPECT eller PET. Dessa undersökningar utförs som regel på specialiserade kliniker för demenssjukdomar. Ni får fråga läkaren om en utvidgad utredning kan tillföra väsentlig information om din mammas diagnos och om det kan påverka behandlingen.
Läs mer om diagnos av demens »