Jag har alltid varit en glömsk person som haft svårt för att komma ihåg tider och som har glömt mina saker överallt. Nu är jag 53 år gammal, och jag märker att jag har allt svårare att komma ihåg. På min arbetsplats blir det självklart problem och min chef tycker att jag bör göra en utredning för att se om jag har en diagnos, det skulle vara lättare för alla att förstå och acceptera mitt ”problem” då, tycker hon.
Jag vill gärna göra en utredning för att se om det är exempelvis är en begynnande demens. Det är väl alltid bra att få en tidig diagnos, vad det än är? Nu undrar jag hur jag ska gå tillväga för att utredas. Måste jag gå till en husläkare först, eller kan jag på något sätt komma direkt till ”experterna”?
Vad du beskriver är en nytillkommen förvärrad glömska, som är värre än den du habituellt har haft i alla år. Den är dessutom av den karaktären att den stör både dig själv och din omgivning, vilket jag tycker meriterar dig för en minnesutredning.
Enklast är att, utan remiss, konsultera din husläkare som gör en första undersökning/utredning bland annat med avbildning av hjärnan, labprover och ett minnestest, MMT. Utifrån detta kan man sedan gå vidare med remiss till en specialiserad minnesmottagning, som då med resultaten av dessa undersökningar kan gå vidare. Då kommer du på ett smidigt sätt in i ett så kallat vårdprogram.
Vänlig hälsning
Johan Lökk
docent, överläkare
Läs mer om första tecknen på demens »