Demens
Senast publicerade artiklarna
-
Förebygg demens redan i medelåldern
De senaste fem årens forskning visar att möjligheterna att förebygga demens gäller speciellt i medelåldern. Kan man prata om förebyggande – prevention – när det gäller demenssjukdom?
3 Kommentarer -
Lillemor om livet med en alzheimersjuk man
”Göran har Alzheimers sjukdom” sa läkaren, för att i nästa sekund vända sig om och gå ut från rummet. Där satt de. En februaridag 2005. Göran och Lillemor. Chockade, över beskedet men också över läkarens empatilösa bemötande.
2 Kommentarer -
När Catharinas pappa fick Alzheimers förändrades allt
Livet förändras när en närstående drabbas av demens. Catharina berättar om sorgen och oron som ständigt finns där sedan hennes pappa fick Alzheimers sjukdom.
-
Läkaren om de viktigaste förändringarna kring demensvården
Wilhelmina Hoffmans hjärta har alltid klappat lite extra för äldre patienter. Redan som 18-åring, då hon jobbade som vårdbiträde i äldrevården (eller långvården som det hette då) kände hon en stark vilja att både förstå och hjälpa äldre med demenssjukdom.
-
Lindrig kognitiv svikt (MCI) - förstadium till demens
Var sjätte svensk riskerar att drabbas av förstadiet till demens, så kallad lindrig kognitiv svikt, MCI (Mild Cognitive Impairment). Nu visar nya studier att tillskott av B-vitamin kan minska risken att utveckla demens.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Symtom på demens - detta bör du vara uppmärksam på
De som känner personen väl är ofta de första att uppmärksamma att något är fel. Här får du veta vad du bör vara uppmärksam på, vilka de vanligaste symtomen på demens är, och vilka sjukdomar som liknar demens.
-
Att förebygga demens
Demens är en grupp sjukdomar som påverkar hjärnans kognitiva funktioner. Ofta påverkas minnet men det kan också vara andra förmågor. Kognitiva funktioner handlar om hur hjärnan tar in, bearbetar, lagrar och tar fram information. Forskning har visat att levnadsvanor har ...
-
Demens – några råd till närstående
Demenssjukdom hos en familjemedlem eller släkting kan vara en belastning för de närstående. Det underlättar att ha goda kunskaper om tillståndet. Praktiska råd kring kommunikation och om vardagliga rutiner kan också underlätta umgänget med en person som har demens.
-
Huntingtons sjukdom (HS)
Huntingtons sjukdom är en sällsynt ärftlig sjukdom som börjar i vuxen ålder. Symtomen är bland annat typiska ofrivilliga och okontrollerade rörelser i armar och ben.
-
Allt om Alzheimers sjukdom
Alzheimer är den vanligaste och mest kända demenssjukdomen. Läs här om de första symtomen, hur demenssjukdomen utvecklas över tid, och hur symtomen kan behandlas och symtomen lindras.
-
Lindrig kognitiv svikt (lindrig minnessvikt)
Lindrig kognitiv svikt är egentligen inte en enda sjukdom, utan en sammanfattande beteckning på problem med intellektuella funktioner.
-
Bilkörning och demens
Ett varningstecken för demens kan vara svårigheter att köra bil. Som närstående är det viktigt att vara uppmärksam på förändringar i personens körförmåga. Om man tror att en vän eller en familjemedlem som har körkort kan ha demens bör man kontakta hans eller hennes läka...