Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Neuromodulering kan hjälpa vid diskbråck

För den som drabbas av diskbråck kan behandling med neuromodulering vara en lämplig metod för att minska smärta och få en bättre livskvalitet. I sitt arbete som läkare på en neurokirurgisk klinik i Umeå möter överläkaren Pedram Tabatabaie många patienter som tack vare en liten elektrod kan gå på hundpromenader igen och få tillräckligt med sömn på natten.
Annons

Diskbråck uppstår när en disk mellan ryggens kotor brister och buktar in i spinalkanalen där den trycker på nervstrukturer och orsakar smärta, vilket kan ge både motoriska och sensoriska symtom. De motoriska symtomen kan till exempel medföra att man får svårt att styra lemmarna eller blir svag, medan de sensoriska symtomen kan te sig som domningar, pirrningar eller stickningar. Diskbråck räknas som en förslitningsskada och drabbar oftast de som utsätter sin rygg för repetitiva monotona rörelser under belastning, antingen i sitt arbete eller fritid.

SCS mot kronisk neurogen smärta 

För personer som drabbats av diskbråck gäller i första hand en så kallad konservativ behandling där det ingår en kombination av vila samt sjukgymnastik. Om den konservativa behandlingen inte räcker till blir nästa steg kirurgi, förklarar överläkaren Pedram Tabatabaie som arbetar vid enheten för Neuromodulering vid Neurokirurgiska kliniken i Umeå. Men om en sådan operation inte hjälper så kan behandling med Spinal Cord Stimulation (SCS), som är en typ av neuromodulering, vara ett lämpligt alternativ.

- SCS är en bra metod för den som har kronisk neurologisk smärta till exempel efter genomgången ryggkirurgi. Kronisk neurogen smärta innebär är att patienten har haft neurogen smärta i mer än sex månader. Det är viktigt att det görs en ordentlig utredning för att fastställa att patienten uppfyller kriterierna för att testa SCS, säger Pedram Tabatabaie.

Annons
Annons

”Många känner av smärtlindring direkt”

I sitt arbete på den neurokirurgiska kliniken i Umeå utreder Pedram Tabatabaie många patienter som har blivit opererad för diskbråck men fortfarande har mycket besvär med smärtor. Dessa patienter kan bli aktuella för SCS. När beslut om behandling väl tagits placerar läkaren en liten testelektrod i spinalkanalen och stimulerar ryggmärgen med elektricitet. Detta ger upphov till en pirrande känsla som ska täcka området där patienten upplever sin smärta. Under en veckas tid får patienten sedan känna efter om den lilla elektroden ger någon smärtlindring.

- Merparten, 80 – 85 procent blir så hjälpta av teststimuleringen att de väljer att operera in den lilla elektroden permanent. Ja, en del känner till och med av smärtlindringen så fort vi sätter igång testsystemet. Jag har sett många patienter som fått tillbaka sin livskvalitet, som kan gå på hundpromenader igen och som får sova gott om natten, berättar Pedram Tabatabaie.

Smärtsignalerna till hjärnan hämmas 

Men hur ska man egentligen förklara hur det här med smärtlindring vid SCS går till? Pedram Tabatabaie får ofta den typen av frågor när han möter sina patienter.

- Jag brukar förklara det för patienten så här: När du slår i huvudet i exempelvis en dörrkarm så gnuggar du dig på stället där det gör ont för att lindra smärtan. Du avleder smärtan genom sensorisk stimulering. Samma princip gäller vid SCS. Istället för att gnugga placerar vi dit en elektrod som stimulerar de sensoriska fibrerna i ryggmärgen med elektricitet. Dessa sensorer hämmar i sin tur smärtsignalerna till hjärnan så att vi inte känner någon smärta. Men det är naturligtvis en förenklad beskrivning. Det finns teorier om flera andra mekanismer som kan vara inblandade, förklarar Pedram Tabatabaie.

Annons
Annons

Individuellt anpassad neuromodulering

Ur ett medicintekniskt perspektiv verkar marknaden för produkter på området neuromodulering vara nästintill glödhet. Enligt Pedram Tabatabaie kommer det ständigt nya system som är både mindre och bättre. Dessutom blir systemen mer förfinade och anpassar sig mer och mer efter användarens behov och livsföring. Många av de nya systemen är dessutom MR-godkända, vilket innebär att de är godkända för magnetkameraundersökning.

Patienten behöver inte heller besväras av att behöva gå till läkare i tid och otid för att kontrollera den lilla elektroden.

- När elektroden väl är på plats och man har hittat ett program som ger god täckning av patientens smärta, kan systemet fungera många år utan underhåll. Här i Umeå använder vi oss av ett system där batterierna räcker i 9 år. Tack vare nya avancerade system kan vi skräddarsy program som är individuellt anpassade efter individen. Man kan exempelvis ha ett program för dagen och ett för morgonen. När vi programmerar är det patienten som avgör vad som är skönt och vad som passar dem, säger Pedram Tabatabaie.

Ovanligt att bli helt smärtfri

På frågan om diskbråcksdrabbad patient någonsin kan bli helt smärtfri är svaret oftast nej. Det finns visserligen patienter som upplever att de blivit helt smärtfria berättar Pedram Tabatabaie, men det är ovanligt.

- Som patient kan man aldrig ha den förväntningen. Det man ska förvänta sig är en signifikant, smärtreduktion, det vill säga en betydande smärtminskning som ger upphov till bättre livskvalitet och funktion. Det är ofta svårt att täcka hela området man har ont i. Vidare är det viktigt att vara medveten om att SCS endast lindrar neurogen smärta och inte nociceptiv smärta som orsakas av vävnadsskada, förklarar Pedram Tabatabaie.

För att få en så bra effekt av behandlingen som möjligt är det viktigt att patienten genomgår operation inom två år från att ha diagnostiserats med kronisk neurogen smärta.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

- Ju senare man kommer igång med behandlingen, desto sämre blir resultatet, avslutar Pedram Tabatabaie.

Tips från Pedram för att förebygga diskbråck:

  • Styrketräning är bra, men i lagom dos. Träna så att du blir stark i bålmuskulaturen.
  • Tänk på att lyfta rätt, det vill säga med benen och inte med ryggen.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-03-30 09:49 (6 år sen)

    Helt sjukt vilken skillnad det blev när dom startade min stimulering burst scs

  • Avatar Tidigare användare 2018-05-26 06:33 (7 år sen)

    Finns det några risker med denna metod

  • Avatar Tidigare användare 2018-05-26 06:15 (7 år sen)

    Vad finns det för risker med denna metod

  • Avatar Tidigare användare 2017-10-24 22:27 (7 år sen)

    Hej
    Jag har kronisk smärta i korsrygg,fötter och händer pga spinal stenos. Den behandling, oxynorm och Fentanylplåster hjälper inte alls
    Har prövat neuromodulering innan nackop.
    Vill gärna testa igen
    Mvh

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-16 17:48 (9 år sen)

    Hej,är en kvinna 59 år o haft äggstock cancer o 1999 o bröts cancer 2012, har fått svåra smärtor pga. cytostatika. är pat. på smärtkliniken o äter Metadon, Lyrica o Cymplata mot mina svåra smärtor. Skulle sån här neuromodulering hjälpa mig? Är så trött på mina smärtor o livskvalitet är nere.

    Mv Tina

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-13 15:45 (9 år sen)

    Sorry för alla inlägg... det stod att säkerhetskoden var fel, så jag gjorde om det.....

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-13 15:00 (9 år sen)

    Hej. Hur är det med bredbasigt diskbråck? Vc säger att det läker inom ett år, men jag har haft ont många år. Trycker inte mot någon nerv.

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-13 15:14 (9 år sen)

    Hej. Hur är det med bredbasigt diskbråck? Vc säger att det läker inom ett år, men jag har haft ont många år. Trycker inte mot någon nerv.

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-13 15:42 (9 år sen)

    Hej. Hur är det med bredbasigt diskbråck? Vc säger att det läker inom ett år, men jag har haft ont många år. Trycker inte mot någon nerv.

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-13 15:17 (9 år sen)

    Hej. Hur är det med bredbasigt diskbråck? Vc säger att det läker inom ett år, men jag har haft ont många år. Trycker inte mot någon nerv.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.