Anna får smärtlindring via neuromodulering
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress. Se frågorna om Parkinsons sjukdom som Dag Nyholm, docent och specialistläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, har besvarat.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Expertsvar
8 vanliga frågor och svar om Parkinsons sjukdom
Det började som myrkrypningar i benen om kvällarna när hon skulle lägga sig. Läkarna trodde länge att det var ischias, men först när en läkare bestämde sig för att ta ett blodprov upptäcktes att hon hade brist på vitaminet B12 och folsyra. Stickningarna hon kände berodde i själva verket på nervskador som hon fått av bristen.
– Smärtan strålar ut i benen från nedre delen av ryggen. Jag brukar beskriva det som känslan när man får en stöt av ett elstaket, fast hos mig går inte stöten över.
Ingenting hjälpte - testade neuromodulering
Anna Karlsson har successivt blivit allt sämre. Ännu värre blev det efter två graviditeter. Hon har testat sjukgymnastik, akupunktur, stretching samt mängder av mediciner – ofta med svåra biverkningar. En dag blev hon erbjuden att prova elektrisk ryggmärgsstimulering, eller neuromodulering, ett ingrepp där man placerar en elektrod mot nerver i ryggen. Med elektriska impulser som styrs via en dosa ska smärtsignalerna blockeras. Anna sa ja med en gång.
– I början fungerade det jättebra. Jag har sedan länge insett att jag inte kommer att slippa mediciner, men med nervstimuleringen kunde jag dra ner på medicinerna ordentligt. Men för ett halvår sedan gick elektroden sönder och jag fick göra om operationen. Sedan dess känner jag att elektroden sitter på rätt plats men smärtan lindras inte längre lika bra, säger hon.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Startar neuromoduleringen innan läggdags
Vad som ligger bakom den minskade effekten är osäkert, men Anna tror att det kan vara så att impulserna fortfarande är lika effektiva som tidigare men att det istället är hennes nervsmärtor som har förvärrats.
– För att jag ska få bättre smärtlindring tror jag att jag behöver ändra en del i min livsstil. Värken är som värst på kvällarna men om jag går och lägger mig i tid och sätter igång nervstimuleringen hinner jag ofta somna innan jag märker hur ont jag har.
Även om Anna inte är lika nöjd med nervmodulationen som tidigare vill hon inte avråda andra i samma situation från ingreppet.
– Just nu är jag inne i en period när jag måste äta mycket smärtstillande men jag tycker absolut att den här metoden påverkat mig positivt. Det finns inget att tveka kring om man testat mediciner och andra behandlingar utan att bli hjälpt.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu