Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Neurologi

Anders blev smärtfri efter neuromodulering

Anders blev smärtfri efter neuromodulering
Annons

Det var en vanlig dag på jobbet som ventilationsmontör för Anders Magnhammar, 40. Men när han skulle böja sig ner för att lyfta ett ventilationsrör smällde det till i ryggen och han fick våldsamt ont. En röntgenundersökning visade på diskbråck och någon dag senare blev han opererad. Men läkeprocessen efter operationen gick inte som planerat. Ärrbildningen efter operationen skadade nerverna i ländryggen.

Anders blev smärtfri efter neuromodulering

 – Smärtan var olidlig, och det strålade ut från ländryggen  och ner i höger vad dygnet runt. I flera år hade jag så ont  att jag inte kunde göra någonting och jag blev långtidssjukskriven.

Annons
Annons

Anders Magnhammar provade mängder av mediciner. Egentligen var det bara en typ av piller med pregabalin som kunde dämpa smärtorna, men biverkningarna var många och dessutom var medicinen starkt beroendeframkallande.

– Jag försökte att trappa ner men jag fick ett sådant begär efter mer. Det kliade i hela kroppen och jag kände mig som en knarkare. Det var väldigt obehagligt.

Smärtsignaler blockeras av elektrisk impuls (neuromodulering)

Efter ytterligare utredningar och tester på Sahlgrenska sjukhuset kom förslaget om att Anders Magnhammar skulle få prova smärtlindring genom neuromodulering. Metoden innebär i korthet att ström leds till en inopererad elektrod i ryggraden. Genom elektriska impulser som kan justeras med hjälp av en liten fjärrkontroll blockeras smärtsignalerna från hjärnan.

– Man är ju lite skeptisk inför saker och ting som man aldrig har hört talas om, men jag hade så pass ont att jag inte tyckte att jag hade något att förlora, säger Anders Magnhammar.

Annons
Annons

Operationen när elektroden skulle sättas in i ryggraden gick enligt planerna, men smärtlindringen var inte så effektiv som Anders Magnhammar hade hoppats. Inget av fjärrkontrollens program var tillräckligt bra för att lindra smärtan i hela området från ryggslutet och ner i vaden. Flera gånger fick operationen göras om. Ibland flyttade elektroden på sig och ibland gick den sönder. Men till slut, efter sex operationer, blev det precis så som Anders Magnhammar hoppats.

Efter neuromoduleringen kan han bowla igen

Med facit i hand ångrar han inget, trots alla turer. Nu är han tacksam över att ha fått chansen och riktar ett tack till läkarna på Sahlgrenska.

– De har gjort ett jättebra jobb och jag har fått ett vänligt bemötande. Jag tycker definitivt att andra i samma sits som jag ska genomgå den här operationen. Men man måste ha tålamod. Man kanske inte ska förvänta sig att det ska fungera felfritt på en gång. Idag är jag i princip helt smärtfri. Visst kan jag få ont om jag lyfter lite för mycket eller för tungt, men numera jobbar jag hundra procent och bowlar för fullt.

När det var som värst trodde han inte att han någonsin skulle kunna utöva sitt stora bowlingintresse igen.

– Jag har bowlat sedan jag var tio och bowlingen har varit hela mitt liv, så det var oerhört tungt att tänka på att behöva ge upp bowlingen. När jag äntligen skulle få börja spela igen i somras var jag livrädd för att det skulle göra ont i ryggen. Men det gick bra, jag fick bara lite vanlig träningsvärk. Nu bowlar jag två gånger i veckan och sen kör vi matcher ovanpå det. Det var helt omöjligt för inte så länge sedan. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.