Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Neurologi

”Adhd kan vara en tillgång ibland”

Adhd är ett neuropsykiatriskt tillstånd som vanligtvis påverkar förmågan att fokusera och koncentrera sig. Men det finns även tillfällen då Adhd kan vara något positivt och en tillgång för individen. Det menar Anders Clarberg, psykiater och neuropsykiater.
Annons

– Den allra vanligaste föreställningen om personer som har adhd är att de är hyperaktiva och att de kan ha svårt att fokusera på mer än en uppgift i taget. Men det är viktigt att tillägga att adhd även kan vara en tillgång för individen ibland och att det inte enbart behöver vara något negativt och jobbigt. Till exempel kan det vara väldigt gynnsamt i vissa situationer som kräver spånande av nya idéer i kombination med en otålighet att komma vidare. För en affärsman, till exempel, kan inslag av adhd i personligheten vara något positivt där man har nytta av den där extra energin och den högre benägenheten att ta risker, som inte alla andra har, säger Anders Clarberg, psykiater och neuropsykiater samt Netdoktors expert inom området adhd. 

Adhd är liksom autism ett spektrumtillstånd

Men samtidigt medger han att den där extra energin inte alltid är till ens fördel och det är lätt att de risker man tar är onödigt stora.  Adhd är liksom autism ett spektrumtillstånd, där det finns stor variation och där många fall får anses gränsa till det normala. Anders Clarberg ger ett exempel.
– Låt säga att det är tio personer på en båt mitt ute på sjön, varav en har lättare adhd-symtom och en svårare. Helt plötsligt får samtliga veta att det finns guldklimpar djupt nere på botten som man får ta med sig hem om man lyckas hämta upp dem. Men samtidigt ges ett varningens ord om att det är fullt med hajar just där de ska dyka. Åtta personer står med största sannolikhet kvar på båten ett tag och funderar över situationen, medan den nionde – den med lättare symtom på adhd - är på väg över relingen när han hör varningen men ändå väljer att fortsätt, och den tionde – den med svårare adhd redan hunnit vara ner och hämtat guldet innan han överhuvudtaget hört att det finns hajar. Med detta exempel menar jag alltså att det finns många positiva effekter med adhd men ibland fattas beslut lite väl snabbt vilket kan leda till stora problem på grund av att man saknar förmåga att kontrollera sina impulser.

"Adhd är inte en sjukdom"

Symtomen vid adhd är för de allra flesta väldigt välbekanta och många kan, i viss mån känna igen sig i beskrivningen av adhd. De viktigaste symtomen är ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet.
– Det är en väldigt stor spännvidd vad gäller adhd.  Symtomen faller inom normalintervallen så det är inte konstigt att många kan känna igen sig när man talar om adhd. Symtomen kan i princip passa in på vem som helst i vissa situationer. Det är bara när dessa symtom verkligen i grunden speglar hur en människa fungerar som det är meningsfullt att tala om adhd. Tyvärr har det ju blivit lite av ett skällsord att säga att någon har adhd eller är ’dampig’.

Anders Clarberg betonar att adhd inte är en sjukdom utan tillstånd eller egenskap i personligheten, som kan innebära ett funktionshinder för individen. Detta förblir många gånger oupptäckt, inte minst därför att det kan vara sådan spännvidd i symtomen. Han berättar även att det inte är helt ovanligt att det är personer med bakomliggande adhd-symtom som blir utbrända.
– Jag möter ganska ofta vuxna personer som blivit utbrända som en följd av att de jobbar väldigt hårt, de vill vara alla till lags, är ambitiösa och försöker hela tiden betvinga sin inre egna stress. De tycker inte riktigt att de har tid att vara sociala och så hamnar de lite utanför. Det är inte ovanligt att dessa personer egentligen har adhd utan att de själva har vetat om det.

Annons
Annons

Adhd behöver inte vara något problem

Noga att poängtera är att adhd inte behöver vara något jobbigt, menar Anders Clarberg. – Uppfattar inte man själv eller ens omgivning att ens diagnos är ett problem, är det dumt att göra det till ett problem, avslutar Anders Clarberg.    

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.