Om geriatrik och åldrande
I likhet med maskiner som åldras, kommer också människokroppen med tiden att börja fungera sämre än då den var ung och "ny". Detta är en följd av normala åldersförändringar i kroppen och betyder inte att sjukdom utgör ett nödvändigt inslag i åldrandet. Åldrandeprocessen påverkar var och en av oss olika. Livsstilsvanor som rökning, alkohol, kost och motion påverkar vårt allmäntillstånd och hur snabbt vi åldras.
Vad är gammal? Det ligger mycket sanning i uttrycket "du är så gammal som du känner dig". Många människor som är 75–80 år eller äldre är lika pigga och aktiva som då de var 60, medan det finns 60-åringar vars kropp och mentala funktioner har åldrats mycket mer. Vi lever allt längre och framtidsforskarna berättar att det är åldersgruppen över 80 som utan jämförelse kommer att öka mest under de närmaste decennierna.
Åldrandeprocessen
Ålderns påverkan på olika vävnader och organ varierar men alla blir känsligare för sjukdom. Med tiden sker en gradvis förlust av elastisk vävnad, vilket gör att huden blir rynkig och skör. Åldrandet i sig påverkar hjärtats funktionsförmåga mest vid belastning. Vi blir också känsligare för förändringar som åderförfettning, ett tillstånd som försämrar blodtillförseln till hjärtat och hjärnan. Skador på hjärtat och nedsatt minne kan bli effekter. När vi kommer upp i 80-årsåldern blir benvävnaden tunnare och skörare och frakturer uppkommer lättare. Syn och hörsel blir sämre än den har varit. Glasögon och hörapparat kan bli nödvändiga hjälpmedel. Förändringar i kroppens ämnesomsättning gör att effekterna av läkemedel och alkohol förstärks.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.