”Man kan få lunginflammation av flera olika sorters infektioner”
Många av de riskgrupper som vaccinerar sig mot säsongsinfluensan bör också vaccinera sig mot lunginflammation - det rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Samtidigt är det inte välkänt bland befolkningen att det finns vaccin mot lunginflammation orsakat av pneumokocker.
Folkhälsomyndigheten meddelar att många av de riskgrupper som ska vaccinera sig mot säsongsinfluensan också bör vaccinera sig mot lunginflammation.
– Vem som helst kan bli sjuk av pneumokocker (som bland annat orsakar lunginflammation, reds anm), men de som har störst risk att bli allvarligt sjuka av pneumokocker är barn och de som ingår i riskgrupperna, säger Adam Roth, specialistläkare och enhetschef, enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten..
Hur ofta man behöver vaccinera sig mot lunginflammation?
– Oftast bara en gång i vuxen ålder om man tillhör en riskgrupp. I barnvaccinationsprogrammet får man tre doser.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Om man tidigare vaccinerat sig mot lunginflammation, behöver man förnya vaccinationen?
– I vissa fall kan det övervägas om man är en högriskgrupp, men det rekommenderas inte generellt till alla riskgrupper.
Netdoktor har tidigare intervjuat personer som drabbats, inte bara en gång utan faktiskt flera gånger. Är det aktuellt för dem att vaccinera sig eller är det så att vaccinet inte har effekt på de som redan drabbats?
– Att man har haft lunginflammation är ingen orsak att inte vaccinera sig mot pneumokocker, vaccinet bör inte ha sämre effekt, säger Adam Roth.
Barn vaccineras genom barnvaccinationsprogrammet
Sedan 1 januari 2009 erbjuds barn i hela landet gratis vaccination mot pneumokocker, vid tre, fem och tolv månaders ålder.
– Alla barn ska erbjudas vaccination och sedan införandet av pneumokockvaccination i barnvaccinationsprogrammet har vi en täckningsgrad på runt 97 procent, säger Adam Roth.
Lunginflammation orsakar stor sjukdomsbörda
Bland äldre är lunginflammation orsakad av pneumokocker en av de större infektionssjukdomarna vi har.
– Lunginflammation är en stor sjukdom, både i Sverige och i världen. Man kan få lunginflammation av flera olika sorters infektioner, både virus och bakterier. Virusinfektioner som influensainfektion kan också bädda vägen för lunginflammation med pneumokocker.
Det finns strax över 90 sorter av pneumokocker och idag finns det två principiellt olika vaccin som skyddar mot olika många typer av pneumokocker. Det ena vaccinet ger ett smalare skydd, men ger bättre immunstimulering till de minsta barnen och till personer med nedsatt immunförsvar, medan det andra skyddar mot fler pneumokocktyper.
Idag ingår inte pneumokockvaccination till riskgrupper i ett nationellt program, men i vissa landsting är vaccinet subventionerat.
– Det finns ett underlag om att pneumkockvaccination kan komma att ingå i ett nationellt program för riskgrupper. Men det krävs ett regeringsbeslut för det och fram tills dess avgör varje enskilt landsting hur de erbjuder vaccin, förklarar Adam Roth.
Till riskgrupper som rekommenderas pneumokockvaccin hör bland annat:
- Personer som är 65 år eller äldre
- Personer med alkoholmissbruk
- Rökare
- Personer med kronisk lungsjukdom så som astma eller KOL
- Diabetes mellitus
- Kronisk hjärtsjukdom
- Kroniska leversjukdomar
- Kronisk njursvikt
Kommentera denna artikel
Jag har SLE , DLE, Muntorrhet, Högt blodtryck. Kärlsjukdom mm..
Grundsjukdom SLE. Jag blir ledsen, förtvivlad att inte SLE inte ens reumatiska sjukdomar står i denna lista..För 13 år sedan fick jag lunginflammation, septisk chock, hjärtstillestånd. Jag kom till sjukhuset med hög feber
På akuten blev jag inte bedömd som högrisk, tvärtom bedömdes jag som en av de friskaste den kvällen för att jag klart och redigt kunde redogöra för min SLE och mina många mediciner. Jag fick vänta längst med att träffa läkare. Det fanns inte plats på infektion utan jag blev lagd som satellitpatient på en lungavdelning..Infektionsläkaren som var jour hemma för frågor kände dock igen mig genom otaliga inläggningar på infektion och han satte upp många krieteringar för provtagning och kontroll av mig under natten. Detta brydde sig inte personal på.lung om, utan dm bedömde själva om.något extra prov skulle göras. På morgonen gick jag inte att väcka när jag skulle få mat och mediciner. Då antog ssk att jag var trött och lät mig vara. Sedan på fm tog samma ssk mitt blodtryck som nästan var i botten. Jag gick inte att väcka då heller. Då gjorde hon en sökning på infbakjouren. Fick inget svar. Då återgick hon till skrivbordsarbete istället för att larma. Kl 12. Kom en usska in.på mitt rum och märkte att jag inte andades. Hon skrek omedelbart på hjälp. Ivapersonal var på.avdelningen för att ha övning med personalen. De kom springande genast. Def visade PEA för sent att def. Jag fick istället HLR syrgas ner i.lungorna och heter adrenalin sprutor . Efter drygt 10 min så fick jag puls och fraktades till IVA där jag låg i resp 15 dygn innan jag klarade att vakna. Var sedan 2 månader på Strokeavdelning innan jag kunde åka hem . Fick första sprutan mot lunginflammation före hemgång
Jag hade då haft SLE i tio år. Infektionsbakjouren pratade med personalen på lung sedan jag åkt på IVA. Han fick.syn på.mitt cardex där det stod 80/ 40 så han frågade vad detta var. Mitt blodtryck för nån timme sedan, men Karin har varit dålig hela morron och inte fått mat eller.mediciner för hon var så trött så hon gick inte att väcka. Han anmälde genast till Lex Maria..Det står klart och tydligt på.varje avdelning att om någon.patient är svårkontaktad, inte lik sej så ska man larma
Just för risk att det är något värre på gång som tex septisk chock. Detta är många år sedan varför nämns inte SLE eller åtminstone reumatiska sjukdomar? Vi är Högrisk att få svåra infektioner..
Har gjort lunginflammation vaccinering den 25/11 2013. Behöver jag göra om den. Skyddar den mot Corona-viruset (C-19 tror jag förkortn är)?
Hälsningar Irja Bergendorff
Inga har kommenterat på denna sida ännu