Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tre personer berättar: Så lindrar vi vår artros

Att ha artros kan innebära smärta, funktionsnedsättning och ledförändringar. Operation hjälper inte alla och idag finns det inget läkemedel som kan bota sjukdomen. Men det finns sätt att minska smärtan. Här berättar artrospatienter om hur de lindrar sina symtom.


Publicerad den: 2019-07-18

träning-simning
Annons

Omkring var fjärde person över 45 år i Sverige har artros, vilket motsvarar nästan en miljon människor. Det gör artros till en av våra vanligaste folksjukdomar.

Årligen opereras närmare 30 000 svenskar med en höft- eller knäprotes på grund av sina besvär. Men operation hjälper inte alla. Det finns heller inget läkemedel som kan bota artros, men det finns saker som man kan göra för att lindra och minimera symtomen. En sådan sak är träning. Träning stärker musklerna runtom leden och det bidrar till minskad smärta och förbättrad funktion.

Vi på Netdoktor ringde tre personer som lever med artros; Henning, Yvonne och Karin, för att kolla hur de lindrar sina besvär.

Annons
Annons

LÄS OCKSÅ: Lindra din artros med hjälp av rätt metod

Henning lindrar smärtan i knäna med trappövningar

Henning, 69, misstänker att hans artros orsakats av att han tidigare hållit på mycket med löpning. Idag har han artros i tån, knäna och i höger höft.

– Jag springer fortfarande lite, men väldigt restriktivt eftersom jag kan få ont i höften dagen efter. Jag får det inte alltid, men jag kan få det och därför försöker jag undvika det, säger han.

När Henning fick artros i knäna gav hans läkare honom rådet att börja träna på gym. Men Henning provade istället en annan, kanske lite annorlunda, träningsform. Nämligen att gå i långa i trappor med jättemånga steg. Och det visade sig fungera alldeles utmärkt trots artrosen. Det hjälper dessutom mot smärtan, berättar Henning.

Annons
Annons

– Efter två pass så var själva smärtan borta. Jag fortsatte och sedan dess har smärtan inte kommit tillbaka. Och nu vågar jag inte sluta, säger Henning.

Henning brukar gå upp för trappor som liknar den vid ingången till Skansen och som går ända upp till Solliden. Vid varje pass får han upp för trapporna tre gånger, och gör det ungefär varannan dag i veckan, berättar han.

Till andra som lever med artros och som vill prova trappövningar ger Henning dock rådet att ta det lugnt i början. Återhämtning med vila är viktigt, menar han.

FILM: 3 myter om ledsjukdomen artros

[ReadMoreLinkBoxSecond]

Karin, 60 år tycker att vattengympa lindrar smärtan

För Karin, 60, kom artrosen väldigt plötsligt.

– Jag fick så vansinnigt ont i höger knä och kunde inte köra bil. Det gjorde så ont. Det var som om hade kört in en kniv i knäet, säger hon.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Hon blev skickad till röntgen, och där kunde de snabbt konstatera att det var artros.

– Sedan har jag nu fått ont i det andra knäet på samma sätt, men det har jag aldrig undersökt. Men jag känner igen smärtan.

Karin berättar att hon inte har blivit erbjuden någon artros-gymnastik eller liknande, och har egentligen ingen riktig rutin på någon träning.

– Jag vet att det är bra att röra på sig, men jag tycker inte om att promenera och det knä som jag har mest ont i släpar lite, så jag snubblar ibland.

– Är det förjäkligt så tar jag en Ipren, säger hon.

Däremot upplever Karin att vattengympa fungerar bra och lindrar artrosen.

– Jag är ju ganska stor och tung, på grund av att jag gått upp i vikt av antidepressiva tabletter. Men i vattnet känner man ju sig lätt. Och smärtan känns ju onekligen bättre efteråt, säger Karin.

[ReadMoreLinkBoxThird]

Yvonnes smärta försvann efter operationen: ”Det är nästan magiskt”

Yvonne, 74 har smärta i tummar och käkled och har blivit opererad båda höfterna på grund av sin artros.

– Under första operationen blev det någon slags komplikation, tyvärr, så jag måste äta smärtstillande. Det är någon nerv som är i kläm och jag har tappat lite känsel också. Men den sista operationen blev jättebra, säger hon.

Yvonne berättar också att smärtan försvann nästan omedelbart efter operationen.

– Det är nästan magiskt, smärtan försvinner nästan på en gång. Så man ska inte vara rädd för det. Man ska ta tag i det bara och vänta inte för länge med operation, säger hon.

På grund av höfterna så måste Yvonne tänka på vilka rörelser hon gör, men försöker ändå röra sig som vanligt i vardagen.

– Om jag går längre sträckor utan hjälpmedel så gör det ont efter ett tag. Och ibland släpper det också, det är så olika. Men jag rör mig som vanligt tycker jag och jag försöker gå mycket.

För ett tag sedan skaffade hon sig dessutom en stegräknare som peppar henne.

– Det är lite kul, man får applåder när man är duktig, säger Yvonne och skrattar varmt.

Hon själv har insett hur viktigt det är att sköta om kroppen och hålla vikten när man lever med artros.

– Man ska sköta om sin kropp och gå ner i vikt om man behöver det. Man ska försöka vara fysisk stark i kroppen så att man är frisk och i bra form. Det hjälper både före och efter en operation, säger Yvonne.

Själv slutade hon röka innan sin första operation, vilket gjorde att hon gick upp en del i vikt och då märkte hon att det blev tyngre för höfterna.

En annan sak som Yvonne rekommenderar andra som har artros är att ta hjälp av en sjukgymnast. De kan nämligen lära en bra övningar som man också kan använda sig av hemma.


 Gå online-utbildning om artros och delta i patientundersökning

Vill du lära dig mer om artros och samtidigt dela med dig av dina egna erfarenheter som rör sjukdomen? Då ska du delta i Netdoktors upplysningskampanj Artros-hjälpen.

Gå till Artros-hjälpen >>>

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.