Träningsövningar för dig med artros - fysioterapeuten visar
Träning och viktnedgång kan bidra till att bromsa utvecklingen av artros, minska smärtorna och förbättra kroppens funktion. Men räcker promenader som träning? Och hur vet man om man tränar rätt eller inte? Här svarar Per Östberg, legitimerad fysioterapeut, Adolf Fredriks Fysiocenter, på frågor om artros och träning.
(Se även filmen med träningsövningar längre ner i texten)
Man kan drabbas av artros i så gott som alla leder. Vanligast är att knän, höfter och händer drabbas. Symtomen på artros skiljer sig något från person till person. Hos vissa kommer symtomen smygande, med ökad stelhet och belastningssmärta. Hos andra kan symtomen komma plötslig i samband med en skada eller vridning till exempel.
Tecken på artros i olika leder:
- Artros i fingrarna kan göra att fingerlederna blir knotiga, stela och ömma. Tumbasen är till exempel ett vanligt ställe för artros.
- Ryggbesvär kan bero på artros i de många leder mellan kotorna.
- Artros i stortåns bas kan göra att tån blir stel och öm .
- Knäartros kan ett svullet och stelt knä som smärtar.
- Artros i höften ger ofta smärta och stelhet.
Symtomen behöver inte kännas lika mycket hela tiden. Ibland kan man ha sämre perioder, ibland bättre.
Bromsa utvecklingen av artros
Man kan inte bli av med artros helt, men man kan bromsa sjukdomsutvecklingen av artros och minska symtomen med hjälp av träning och viktnedgång.
Träning stärker musklerna vilket skyddar leden och förbättrar böjningsförmågan, balansen och förbättrar hälsan i stort. Träningen kan också göra att man håller vikten under kontroll. Övervikt är nämligen starkt knuten till artros, och i vissa fall kan därför viktnedgång vara nödvändigt.
Vill du få mer kunskap om Parkinsons sjukdom?
Nu startar Netdoktors Kunskapsbrev om Parkinsons där du får råd som kan hjälpa dig eller din anhörige, info om behandlingsalternativ, nya forskningsrön och kunskap om vårdens skyldigheter. Direkt till din e-postadress.
Vilken typ av träning är bra vid artros?
– Styrketräning är väl det som är allra bäst, för då får vi belasta varåa muskler och leder och på så sätt främja muskeltillväxten. Brosk och ledytan mår också bra av belastning, säger Per Östberg, legitimerad fysioterapeut, Adolf Fredriks Fysiocenter.
Samtidigt är det, som oftast, bra med variation. Träningen får gärna innehålla aktiviteter som förbättrar rörligheten, muskelstyrkan och uthålligheten.
Övningar för dig med artros
I filmen här nedan visar fysioterapeuten Per Östberg några träningsövningar som du med artros i höft, knä, axel, nyckelbensled, tumme och tå kan ha användning av.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu