Här kan du prata med andra om hjärntrötthet
Lever du med hjärntrötthet? Då kan Forum hjärntrötthet i Aktiv patient vara något för dig. I forumet kan du anonymt dela med dig av dina erfarenheter och ställa frågor till andra som också lever med extrem trötthet och utmattning.
Hjärntrötthet är vanligt vid flera olika diagnoser och sjukdomstillstånd. Det förekommer exempelvis hos personer med reumatisk sjukdom, Parkinsons sjukdom, ME och utmattningssyndrom. Det kan också uppstå efter en stroke eller skallskada. Hjärntrötthet tycks även förekomma som ett symtom vid postcovid.
Tillståndet tycks inte ha någon tydlig definition och kan beskrivas med flera olika ord, exempelvis hjärntrötthet, mental eller kognitiv trötthet, brain fatigue eller enbart fatigue.
Det är inte ovanligt att man känner sig ensam
– Den som lever med hjärntrötthet kan känna sig mycket ensam i sin situation. Det kan exempelvis vara svårt för andra personer i ens omgivning att förstå vilka utmaningar hjärntröttheten kan ge upphov till, säger Andréa Dahlman, legitimerad sjuksköterska och forumledare i Aktiv patient.
– Hjärntrötthet kan verkligen påverkar allt i livet: arbetsliv, fritid och relationer. Därför tycker vi att det är viktigt att man får möjlighet att hitta stöd och samhörighet hos andra som befinner sig i en liknande situation. Vi startade därför Forum Hjärntrötthet i Aktiv patient, och idag har forumet över 700 medlemmar, säger hon.
Andréa Dahlman är legitimerad sjuksköterska och barnmorska sedan 23 år. Idag arbetar hon på Bonnier Healthcare som projektledare och forumledare för sajten Netdoktor Aktiv Patient, där Forum Hjärntrötthet ingår.
Det här är Aktiv patient
Aktiv patient är en del av Netdoktor.se där personer som lever med kroniska sjukdomar och problem har möjlighet att öka sin kunskap om behandlingar och rättigheter. Att bli medlem i Netdoktor Aktiv patienten är helt kostnadsfritt och man loggar enkelt in med sitt BankID.
Förutom forumet om hjärntrötthet finns även forum om kvinnlig gynhälsa, diabetes, psoriasis, bröstcancer, atopiskt eksem och multipelt skleros. I Aktiv patient hittar du även Journalhjälpen, som är en tjänst som finns till för dig som vill få en förklaring på begrepp och ord som står skrivna i din journal.
– Målet med Aktiv patient är att stärka enskilda patienter genom att bygga upp deras självförtroende och kunskap om den egna sjukdomen. Vi vill också att det ska vara en plats där man anonymt kan skriva med andra i liknande situation, säger Andréa Dahlman.