Neurologi
Senast publicerade artiklarna
-
Sjukdomar som kan likna Parkinsons sjukdom
Det finns flera olika typer av sjukdomar och tillstånd som kan likna Parkinsons sjukdom. I tidiga former av sjukdomen finns det en del olika diagnoser och tillstånd som måste utredas och uteslutas för att få rätt diagnos, dessa kallas differentialdiagnoser. I den här te...
-
Parkinsonpodden-Anders: “Längtar inte tillbaka till det gamla”
Anders Stålhammar är för många känd som personen bakom “Parkinsonpodden”, där han varje vecka fördjupar sig inom Parkinsons sjukdom och låter olika personer dela med sig av sina perspektiv av den neurologiska sjukdomen. Podden är ett resultat av Anders egna törst efter ...
-
Parkinsonsjuksköterskan: ”Viktigt att värna om personernas livskvalitet”
Carina Hellqvist är Parkinsonsjuksköterska och adjungerad lektor vid avdelningen för omvårdnad och reproduktiv hälsa på Linköpings Universitet. Hon har studerat och jobbat med Parkinsons sjukdom i många år, och mycket har skett de senaste 15 åren inom forskningen, men d...
-
Checklista inför läkarbesöket för dig med Parkinsons sjukdom
För att få ut så mycket som möjligt av ett läkarbesök är det bra att förbereda sig. Det är viktigt att få tid att ställa de frågor som vill få svar på samt få möjlighet att föra en dialog med sin läkare om behandling och behandlingsmål. Här följer tips på hur du som lev...
-
Tidig diagnos förbättrar prognosen vid multipel skleros
Även om MS-sjukdomen ofta är kronisk och allvarlig, är prognosen i regel bättre än man vanligen förväntar sig.
-
Symtom, skov och pseudoskov vid multipel skleros (MS)
Symtomen vid multipel skleros, MS varierar på en mängd olika sätt, beroende på vilka områden av centrala nervsystemet som påverkas under sjukdomens förlopp.
-
”Vilka är de mest lovande nya behandlingsmetoderna för MS?”
Läs professorns svar!
8 Kommentarer
Här får du nya kunskaper!
Ny kunskap på ett enkelt sätt genom gratis webbutbildningar, kunskapsbrev, webbinarium och quiz - både för dig som lever med en diagnos, är anhörig eller allmänt intresserad.
-
Enkät om Parkinsons sjukdom
Har du eller någon du känner Parkinsons sjukdom? Då kan du delta i vår enkätundersökning. Undersökningen syftar till att öka kunskapen om hur personer med Parkinsons sjukdom upplever sin diagnos och den vård och behandling de får.
-
Kunskapsbrev om Parkinsons sjukdom
Få information om symtom, behandling, ny forskning, patienträttigheter samt rehabilitering för Parkinsons sjukdom. Kunskapsbrevet om Parkinsons sjukdom skickas ut varannan månaden och är helt kostnadsfritt. Som prenumerant har du också möjlighet att ställa frågor till D...
-
Quiz: Vad vet du om Parkinsons sjukdom?
Parkinsons sjukdom brukar komma smygande och symtomen är ofta vaga i början. Vad kan du om en sjukdom som 20 000 svenskar har? Gör Netdoktors quiz om Parkinson här.
2 Kommentarer
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Symtom på demens - detta bör du vara uppmärksam på
De som känner personen väl är ofta de första att uppmärksamma att något är fel. Här får du veta vad du bör vara uppmärksam på, vilka de vanligaste symtomen på demens är, och vilka sjukdomar som liknar demens.
-
Att förebygga demens
Demens är en grupp sjukdomar som påverkar hjärnans kognitiva funktioner. Ofta påverkas minnet men det kan också vara andra förmågor. Kognitiva funktioner handlar om hur hjärnan tar in, bearbetar, lagrar och tar fram information. Forskning har visat att levnadsvanor har ...
-
Vård vid livets slut, palliativ vård
Vid obotlig sjukdom och begränsad tid kvar i livet övergår vården från att vara botande i första hand till att bli främst lindrande, palliativ vård. Den palliativa vården ska se till helheten, vara individuellt utformad och ske i samråd med patient och anhöriga.
-
Demens – några råd till närstående
Demenssjukdom hos en familjemedlem eller släkting kan vara en belastning för de närstående. Det underlättar att ha goda kunskaper om tillståndet. Praktiska råd kring kommunikation och om vardagliga rutiner kan också underlätta umgänget med en person som har demens.
-
Demens – en översikt
Demens är en kronisk sjukdom i hjärnan med vanligtvis gradvis försämring. Typiska symtom är minnes- och koncentrationssvårigheter, nedsatt bedömnings-, planerings- och orienteringsförmåga, språksvårigheter och nedsatt funktion i det dagliga livet.
-
Förebyggande av fall
Förebyggande av fall kan innebära åtgärder i hemmet såsom god belysning och borttagning av trösklar, men också åtgärder för personen såsom genomgång av mediciner och styrketräning.
-
Depression hos äldre
Allvarlig kroppslig sjukdom och försämring av hälsan är en av de viktigaste orsakerna till depression hos äldre.
-
Utmattningssyndrom
Utmattningssyndrom utvecklas till följd av en långvarig och ihållande obalans mellan stressbelastning och återhämtning. Det är alltså inte bara den höga stressnivån utan också bristen på återhämtning som orsakar tillståndet.
-
Några råd om att förebygga stroke
-
Hjärnmetastaser
Hjärnmetastaser leder till ökat tryck i hjärnan, vilket orsakar symtom som huvudvärk, illamående, kräkningar och trötthet.
-
Posturalt ortostatiskt takykardisyndrom (POTS)
POTS kännetecknas av hjärtklappning, yrsel, obehag och andra symtom under de första minuterna efter uppresning till stående från sittande eller liggande ställning. Symtomen lindras snabbt om man lägger sig ner.