Tandskador
Tandskador är vanliga framförallt hos barn och unga och bör bedömmas av tanlökare.. Det är ofta viktigt med snabb åtgärd vid skada på de permanenta tänderna.
Tandens uppbyggnad
Alla tänder består av tre skikt:
- Emalj – det yttersta skiktet, som är mycket hårt och skyddar tandens krona.
- Dentin – huvudstrukturen i tanden består av dentin.
- Pulpa – i mitten av tanden finns pulpahålan "nerven", som innehåller blodkärl och nerver som kommer från käkens nätverk av blodkärl och nerver.
Tandens rot fäster i käkbenet med hjälp av trådar (det parodontala ligamentet).
Vad är tandskador?
Tanden kan skadas genom frakturer, att en bit lossnar, att den ändrar läge eller lossnar helt.
Tandskador är mycket vanliga, särskilt bland barn. En tredjedel av alla barn har skadade mjölktänder. En fjärdedel har fått skador på de permanenta tänderna.
Symtom
Man kan få smärtor eller ilningar i tanden eller området runtomkring vid tandskador,. Det kan finnas sår, blåsor svullnad eller blöda från tandköttet. Tanden kan sitta lösare än de andra tänderna i munnen. Om tanden ändrar färg till rosa, gul, grå eller brun kan det tyda på en djupare skada. Om en bit lossnat kan man känna det med tungan, om käkleden skadats kan det kännas annorlunda när man biter ihop.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Orsak
Tandskador kan uppkomma vid olika typer av olyckor. Hos barn är det vanligt att de ramlat.
Diagnos
Om man skadat sig på annat sätt kan man först bli undersökt av läkare på vårdcentral eller akutmottagning.
Vid undersökningen kan läkaren undersöka om det finns skador, som behöver sys, om tänder är lösa, om bettet har förändrats eller om det finns tecken på käkfraktur.
De flesta med tandskador behöver omedelbar tandläkarvård. Prognosen är bäst om behandling sätts in så snart som möjligt. I regel krävs röntgen för att bedöma eventuella frakturer..
Behandling
Målet med behandlingen är att begränsa skadan och förhindra tandförluster. Behandling sker av tandläkare. Lösa permanenta tänder ska sättas tillbaka så snart det går. Ofta krävs även rotbehandling. Mindre skador kan ibland slipas till.
Vad kan man göra själv?
Helt lösa permanenta tänder ska man bara röra i kronan och sätta tillbaka, eller om det inte går förvara fuktigt i mjölk, koksalt, linsvätska eller i munnen under tungan under transport till tandläkare. Lösa tandbitar av permanenta tänder kan förvaras i kallt vatten i upp till 24 timmar.
Mjölktänder ska inte sättas tillbaka och behöver inte förvaras på något särskilt sätt.
Prognos
Det kan uppstå pulpadöd, roten kan skadas och tanden kan då lossna helt och falla ut. När mjölktänder skadas kan mjölktändernas rötter skada anlaget till den permanenta tanden så att den nya tanden har skador när den bryter fram.