Svampinfektion i munnen
Om immunförsvaret försämras eller om den normala bakteriefloran förändras, kan svampen Candida albicans snabbt föröka sig och ge besvär i munnen.
Vad är svampinfektion i munnen?
En svampinfektion i munnen orsakas allra oftast av svampen Candida albicans. Det är en svamp som många människor normalt bär på, utan att den ger några obehag. Om immunförsvaret försämras eller om den normala bakteriefloran förändras kan svampen snabbt föröka sig och ge besvär.
Symtom
Svampinfektion i munnen kan uppträda på flera olika sätt, men kännetecknas vanligtvis av sveda och obehag i munhålan. Ofta finns vita beläggningar på tungan och insidan av kinderna, slemhinnan kan vara röd och irriterad och ibland får man även sprickor och irritation i mungiporna (angulär cheilit). En svampinfektion i munnen kallas ofta torsk, eller oral candidiasis.
I vissa fall sprider svampinfektionen sig till matstrupen och kan då leda till sväljningssvårigheter, smärta vid sväljning och smärtor bakom bröstbenet.
Orsak
En svampinfektion i munnen beror på nedsatt immunförsvar i munnen eller generellt i kroppen, vilket i sin tur till exempel kan bero på:
- Muntorrhet – saliven skyddar mot svampinfektion.
- Allvarliga bakomliggande sjukdomar som ger ett nedsatt immunförsvar.
- En rad olika läkemedel kan också utlösa svampinfektion, särskilt antibiotika, glukokortikoider (steroider bland annat från inhalator) och cellgifter.
- Irritation från tandprotes, särskilt om den inte rengörs tillräckligt väl.
- Det är inte heller ovanligt att spädbarn får svampinfektioner i munnen utan att man riktigt vet varför. Det är också vanligt hos för tidigt födda barn.
Diagnos
Genom att titta i munhålan kan läkaren upptäcka förändringar som är typiska för en svampinfektion. Endast i vissa fall behöver man skicka prov för att se om det växer svamp i munnen. Eftersom svampsorten förekommer även hos personer utan symtom ska svaret på ett sådant prov tolkas med försiktighet.
Behandling av svampinfektion i munnen
Det är viktigt att hitta en eventuell bakomliggande orsak till svampinfektionen och behandla denna. Själva svampinfektionen kan behandlas med läkemedel som finns i form av en mixtur som används lokalt i munnen (flytande medicin), kapslar som sväljs eller salva. Svampinfektion i munnen hos barn behöver endast behandlas om det ger symtom, till exempel att barnet ammar sämre.
Det vanligaste för både barn och vuxna är att använda en mixtur med det svampdödande medlet nystatin som man behåller i munnen så länge det går och sedan sväljer. Hos barn kan lösningen penslas på slemhinnan med en bomullspinne. Om ett spädbarn som ammas får en svampinfektion bör moderns bröstvårtor behandlas med svampdödande salva. För att förebygga återfall kan man koka eller tvätta (minst 30 grader varmt) föremål som hamnar i barnets mun, som till exempel napp eller leksaker.
En svampinfektion i mungiporna kan behandlas med en svampdödande salva. Vid allvarliga svampinfektioner används kapslar eller mixtur (flukonazol) som sväljs.
Vid svampinfektion hos personer som använder tandprotes är det viktigt att rengöra protesen ofta och noggrant, särskilt den delen som är vänd in mot gommen. Protesen kan eventuellt rengöras med klorhexidin. Om det inte hjälper, eller om det är en svår svampinfektion, ges nystatin. Nystatin ska dock inte kombineras med klorhexidin som motverkar effekten av nystatin. Det är viktigt att använda protesen så lite som möjligt tills infektionen läkt ut. Själva protesen kan också behöva justeras för att passa bättre i munnen. Ibland behövs en ny behandlingsomgång med nystatin efter ett uppehåll.
Prognos
För de flesta patienter är prognosen för att svampinfektionen ska läka ut mycket god med hjälp av behandling. Hos spädbarn brukar en svampinfektion i munnen försvinna av sig själv efter tre till åtta veckor.