Perikoronit
Perikoronit är en inflammation i tandköttet kring tandkronan. Orsaken är ofta att en visdomstand inte brutit fram helt. Det bildas då en tandköttsflik där bakterier kan ansamlas och orsaka smärta och inflammation
Vad är perikoronit?
Perikoronit är en infektion i tandköttet runt kronan, oftast på en tand som bara delvis har brutit fram. Vanligtvis är det en visdomstand i underkäken.
Symtom
Bakterier som finns i munnen kan komma ned under tandköttsfliken som delvis täcker tanden och i fickan runt tanden bildas en flik och orsaka inflammation med svullnad och smärta. Var kan bildas och orsaka dålig smak i munnen.
I mer akuta fall kan infektionen sprida sig och orsaka påverkan av allmäntillståndet, feber, svullna körtlar på halsen samt svårigheter att gapa och svälja.
Orsak
Perikoronit uppstår när tandköttet blir inflammerat runt tandkronan, oftast runt en visdomstand. Visdomständer är de bakersta kindtänderna som hos de flesta kommer fram i 20-årsåldern. De allra flesta får minst en men långt ifrån alla får fyra visdomständer.
Det tar ofta lång tid för visdomständerna att komma fram helt och kan under tiden bildas ficka av det tandkött som täcker tanden. I fickan kan bakterier som finns i munnen samlas och orsaka inflammation.
Diagnos
Diagnosen ställs av tandläkare vid undersökning, ibland med hjälp av röntgen.
Behandling
Behandling sker hos tandläkare. I lindriga fall kan det räcka att spola rent i området. Vid komplicerad och återkommande perikoronit kan tanden behöva tas bort. I vissa fall är det svårt att dra ut visdomständer och det kan behövas en operation.
I mer sällsynta akuta fall, om man har feber, allmänpåverkan, svårt att gapa och tecken till spridning av infektionen behövs antibiotika.
Prognos
Tillståndet kan vara övergående, men i många fall kommer det tillbaka. Vid upprepade perikoroniter kan tanden behöva tas bort.
God munhygien med regelbunden tandborstning och noggrann rengöring även längst bak av visdomständerna kan förebygga perikoronit.