Akupunktur vid tandbehandling
Tekniken är vetenskapligt väl underbyggd och håller på att få en naturlig plats inom modern sjukdomsbehandling – inte som alternativ behandling, utan parallellt med andra vanliga behandlingsmetoder för vissa sjukdomar.
Så här fungerar akupunktur
I dag har vi god kännedom om vad som sker när en nål förs in i en akupunkturpunkt. För att förstå hur akupunktur fungerar är det nödvändigt med en kort förklaring av hur smärta registreras i kroppen. Om du bränner dig på ett varmt föremål registreras en smärta som gör att du drar bort handen från det varma föremålet. Därefter känns en djupare och mer långvarig smärta. Den första smärtan, som gör att du drar bort handen från det varma föremålet, skickas via nervfibrer som kallas A-deltafibrer. Impulserna i dessa nervfibrer är mycket snabba. När du har dragit bort handen från det varma föremålet känner du strax därefter en djupare smärta. Denna förmedlas av andra nervfibrer, de så kallade C-fibrerna. Impulserna i dessa nervfibrer går mycket långsammare och därför kan det ta lite tid innan du känner smärtan av till exempel ett slag. Dessa två typer av nervfibrer går via det perifera nervsystemet in till ryggmärgen. Via några omkopplingsstationer skickas impulserna upp till hjärnan som registrerar smärtan.
Det har visats att när en akupunkturnål placeras i en akupunkturpunkt påverkas A-deltafibrerna. Dessa frigör en kemisk substans som kallas enkefalin i ryggmärgen. Denna kemiska substans bromsar smärtimpulsen som kommer till ryggmärgen via C-fibrerna och smärtan går därför inte vidare till hjärnan. Med andra ord – smärtan minskar eller försvinner helt. Detta är den enklaste formen av smärtlindring och förmodligen orsaken till att akupunktur fungerar i de allra flesta fall. Naturligtvis är flera mekanismer inblandande i den smärtlindrande effekten.
Användning av akupunktur på en tandläkarklinik
Det är vetenskapligt bevisat att behandling med akupunktur fungerar när det gäller de med fet stil angivna besvären i listan här nedan. För andra besvär finns det viss vetenskaplig bevisning eller erfarenheter som tyder på att akupunktur kan hjälpa. Dessa anges med kursiv stil.
- Ansiktssmärtor:
- Temporomandibulär dysfunktion
- Analgesi och postoperativa smärtor
- Tandläkarskräck:
- Oro och tandvårdsrädsla
- Kräkreflexen:
- Kräkreflexen
- Muntorrhet:
- Xerostomi
Akupunktur är inte ett undermedel som kan behandla alla sjukdomar
Många tror att akupunktur är ett undermedel som kan behandla alla sjukdomar. Så är inte fallet. Det är till exempel en myt att akupunktur kan bota cancer. Däremot kan vi hjälpa några av våra cancerpatienter med smärtbehandlingen vid exempelvis blodvallningar, illamående efter cytostatika etc.
I övrigt finns det många sjukdomar där akupunktur inte ens bör försökas som behandlingsmetod, till exempel högt blodtryck, diabetes, dövhet eller tunnelseende.
Så gott som alla tål behandling med akupunktur
De allra flesta patienter tål akupunktur. Vissa patienter bör behandlas med försiktighet, särskilt vid öronakupunktur, men det vet läkaren eller tandläkaren om.
När märker jag att det gör nytta?
Som regel märks effekt av behandlingen efter två till tre behandlingar, och i de flesta fall räcker det med totalt fyra till fem behandlingar. Normalt sker behandlingen en gång i veckan tills en positiv effekt uppnås, och därefter varannan vecka.
Har akupunktur några biverkningar?
Akupunktur är en mycket säker teknik som sällan ger biverkningar. En undersökning baserat på 60 000 akupunkturbehandlingar visade att oskadliga biverkningar inträffade vid 14 av 10 000 behandlingar. Inga allvarliga biverkningar rapporterades.
En tidigare undersökning har emellertid visat att allvarliga biverkningar kan förekomma.
Hur ska jag bete mig efter en behandling?
Det beror naturligtvis på vad du har behandlats för, men en tumregel är att du bör ta det lugnt den dag du har fått behandling.
Kan jag köra hem själv?
I de flesta fall går det bra att köra själv. Det finns dock patienter som känner sig lite yra i huvudet efter behandlingen, och naturligtvis ska du inte köra om du inte känner att du klarar av det.