Unga avstår tandläkarbesök trots bidrag
För ett drygt år sedan infördes den nya tandvårdsreformen som bland annat skulle få fler unga att gå till tandläkaren. Men det målet har inte uppnåtts, visar en ny undersökning. Frågan är varför fler unga inte går till tandläkaren. Beror det på ovetskapen om att personer mellan 20 och 29 år får 600 kronor i tandvårdsbidrag vartannat år? Eller är det, trots det, för dyrt? Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har genomfört en undersökning där det framgår att nästan 80 procent av unga svenskar inte har gått till tandläkaren oftare sedan tandvårdsreformen infördes första juli förra året.
Personer mellan 55 och 65 år verkar dock ha mer glädje av reformen. Bland dessa görs fler och mer dyra behandlingar sedan reformen trädde i kraft. Vilket delvis kan bero på att högkostnadsskyddet för behandlingar över 3 000 kronor ingår i reformen. Därefter betalar patienten själv bara en del av kostnaden. Unga gör sällan dyra behandlingar, i dessa fall handlar det oftast om mindre behandlingar, som att till exempel laga hål. Men även det är så pass kostsamt att det blir för dyrt för många. Kenth Nilsson, ordförande för Tjänstetandläkarna, organisationen för anställda tandläkare, anser därför att alla behandlingar för unga ska subventioneras.
– Ett högkostnadsskydd är ju väldigt bra för dem som har stora behov. Men faran är ju faktiskt att det blir allt fler som kommer till att få stora behov om man inte får stöd att sköta sin vardagliga tandvård, säger Kenth Nilsson.
Senare under hösten kommer Försäkringskassan att presentera en omfattande studie av tandvårdsreformens effekter.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu